hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Magánrendelésre küldték a hallgatókat, az egyetem vizsgálatot indít

A Semmelweis Egyetem egyik hallgatója hívta fel a 444 figyelmét arra, hogy az egyetem egy kötelező gyakorlathoz olyan vizsgálatokat írt elő, amelyeket magáncégeknél ajánl elvégeztetni.

A diákoknak mintegy tízezer forintot kell kifizetniük az alkalmassági vizsgálatért és a laborért. Az egyetem van olyan előzékeny, hogy az általa javasolt magáncégek nyitva tartási idejét is megosztotta a hallgatókkal.

Mintegy 400 hallgató érintett az ügyben, így összesen körülbelül 4 millió forintos forgalmat terel az SE a két magáncéghez. Az ötödéves hallgatók a egyetem honlapján is közölt feltételek szerint csak akkor vehetnek részt az Uzsoki utcai kórházban esedékes traumatológiai gyakorlatukon, ha előtte elmennek egy vérvizsgálatra, majd az ottani eredménnyel a kezükben jelentkeznek egy munkaköri alkalmassági vizsgálaton is. Mindezeket elvben bárhol el lehet végeztetni, de a tanszék két helyet kifejezetten ajánl, pontos címmel, telefonszámmal, nyitva tartási idővel és árakkal, és még az is kiderül, hogy az egyiknél lehet kártyával fizetni, a másiknál meg nem. 

Azt javasolják a hallgatóknak, hogy a vérvételt intézzék a Synlab nevű cégnél, az alkalmassági vizsgálatot pedig az AGENT GTS Kft-nél.

A cikk megjelenése után a Semmelweis Egyetem az alábbi közleményt adta ki:

„A Semmelweis Egyetem Uzsoki Kórházban működő Traumatológiai Tanszéke, illetve a gyakorlat helyszíne, a kórház Ortopéd-Traumatológai Osztálya a hallgatóktól a jogszabályokban előírt vizsgálatokat kéri. Ahogy az a tanszék tájékoztatójában szerepel: »a hallgatók a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot az általuk választott intézményekben végeztethetik el«. Ugyanakkor a tájékoztató lehetséges szolgáltatóként megnevezte az Uzsoki Kórház foglalkozás-egészségügyi szolgálatát. Az egyetem rektora belső vizsgálatot indított a helyzet alaposabb megismerése érdekében, a tájékoztatót pedig módosítja a tanszék.

A foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok eljárásrendje az egyetem új rektorának kezdeményezésére jelenleg átalakítás alatt van, annak megfelelően, hogy a vizsgálatok finanszírozását az egyetem állja. Ennek első lépéseként az egyetem Klinikai Központja az idén dolgozott ki új rendszert az elsőévesek számára, melynek keretében az egyetem hálózatán belül térítésmentesen vettek részt a hallgatók a kötelező orvosi vizsgálatokon. Ezt a következőkben kiterjeszti az egyetem a többi évfolyamra is,” írja a lap.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink