hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Magánkézben a brit állami egészségügy 70 százaléka?

Az angol állami egészségügyi ellátást nyújtó NHS szerződéseinek 70 százaléka tavaly mindössze kilenc hónap alatt magántársaságokhoz került. A tendencia aggodalmakat vet fel azzal kapcsolatban, hogy a színfalak mögött az egészségügy privatizációja történik.

A NHS Support Forum jelentése szerint 2013 áprilisa és decembere között a klinikai NHS szolgáltatások terén 400 szerződést hirdettek meg több mint 5 milliárd font értékben, ami teret engedett a kereskedelmi szektor terjeszkedésének. „Ha ez a trend folytatódik, akkor az NHS-nek hamarosan hatalmas bevételkieséssel kell szembenéznie a kereskedelmi verseny következtében – figyelmeztet a Forum dokumentuma.

A tavaly áprilisban érvénybe lépett új versenytörvény igen megnehezítette azon egészségügyi biztosok dolgát, akik a szolgáltatási szerződéseikhez nem közbeszerzési eljárás útján akarják megtalálni a vállalkozókat. Ahhoz, hogy a versenyeztetést elkerüljék, azt kell bizonyítaniuk, hogy az NHS által jelenleg biztosított szolgáltatás a legkedvezőbb. Mióta ehhez kell tartaniuk magukat, meglátásuk szerint „az ellátás jelentős része az állami egészségügyből kereskedelmi alapokon működő szolgáltatók kezébe csúszott át”, illetve „a kereskedelmi befolyás egyre inkább terjed az NHS irányító testületeiben, valamint az NHS költségvetéséről hozott döntésekben is”.

Andy Burnham, a brit Munkáspárt egészségügyi szakpolitikusa arra figyelmeztet, hogy a számadatok szerint az állami egészségügy privatizációja „riasztó ütemben és mértékben terjed” – írja a The Independent című brit lap. Ha a jövő útja az ellátás integrációjának növelése, akkor David Cameronnak ezzel éppen ellentétes fejlődési pályára kell állítania az állami egészségügyet” – véli Burnham.

A kormány képviselője azonban azzal érvel, hogy a Forum önkényesen kiragadott és félrevezető adatokra hivatkozik, melyek a valóságnak csak kis szeletét tükrözik. „A valóság az, hogy a privát szektor csak körülbelül 6 százalékban veszi ki a részét az NHS szolgáltatásaiból − olvasható a brit egészségügyi minisztérium közleményében (amiről meg kell jegyezni, hogy az összes szerződésre vonatkozik, nem pedig a klinikai szolgáltatásokra). Azt írják, hogy 2010-hez képest durván 1 százalékos növekedés észlelhető, és „bármilyen állítás, mely azt sugallja, hogy a reformok drámai növekedést hoztak e téren, félrevezető” – hangsúlyozzák.

David Hare, a NHS Partners Network vezérigazgatója ugyancsak azzal érvel a Forum állítása ellen, hogy az idézett számok „nem tükrözik az NHS egészét”. „Az NHS szerződései terén meghirdetett nyílt verseny lehetőséget teremt a döntéshozóknak, hogy a legkedvezőbb ajánlatot tevő szolgáltatót bízzák meg az adott feladattal, függetlenül attól, hogy az az állami, privát vagy önkéntes szektorba tartozik-e. Ez azonban messze nem jelenti az állami egészségügyi ellátás privatizációját” – mondja. − Az emberek nagy többségét nem érdekli, hogy ki biztosítja az egészségügyi ellátást egészen addig, amíg az továbbra is ingyenes.”

cimkék

NHS
hirdetés

Könyveink