hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Magánbiztosítás, magánegészségügy – pénz még csak lenne rá, de...

Egy a magánegészségügy fejlődési lehetőségeivel foglalkozó koferenciáról közöl összefoglalót a Biztosítási Szemle.

Január végén rendezték meg a „Magánpraxis 2013 - egészségbiztosítás, szerződés és biztonság” című konferenciát, ahol biztosítótársaságok, gyógyszergyártók és magán ellátó intézmények vezetői, gyakorló orvosok és jogászok, valamint az állami szféra képviselői keresték a válaszokat arra, hogy van-e rá igény, illetve mi lehet a módja a magánpraxis és a magánbiztosítás további fejlődésének.

Abban egyetértés volt, hogy a több mint  30 százalékos magánfinanszírozás révén már ma is van annyi (közvetlen lakossági) pénz az egészségügyben, ami elegendő lehetne egy magán egészségügyi biztosítást is magában foglaló rendszer gyorsabb fejlődéséhez. A jobbért hajlandó is költeni a fogyasztó, arra ugyanakkor nem lehet számítani, hogy a közeljövőben nőhetnének  az ágazatot tápláló források.

A növekedés gátjainak, a dinamizáláshoz szükséges munka nagyságának jellemzésére talán elég is egyetlen hozzászólást kiragadni:

Merkely Béla, a 2012-ben az ’Év Kórháza’ címmel kitüntetett Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának vezetője szerint az állami kórháznak ahhoz, hogy kiegészítő szolgáltatást tudjanak nyújtani, a magánforrású egészségügyi szolgáltatások szabályozására, a kiegészítő szolgáltatások időbeli és térbeli lehatárolása, legalább 3 éves üzleti tervre, marketing tervre, diszpécser és esetmenedzseri rendszerre, középtávú fejlesztési tervre, elkülönülő számlázási és elszámolási rendszere, a humánerőforrás felkészítésére van szüksége. A magánfinanszírozás legális szabályozottá tétele Merkely szerint elősegítené az innovációt, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magánfinanszírozás bevonása nem lehet egyenlő az „alapcsomag” kiüresítésével, ennek is megfelelő színvonalúnak és elérhetőnek kell lenni - mondta.

A konferencián elhangzottakból Gulácsi László, Baji Petra, Kovács Erzsébet, Farkas Ramón, Leitner György, Gamal Eldin Mohamed, Simon Tamás, Balogh Orsolya, valamint Boncz Imre szerzők egy tanulmányt állítottak össze, amely letölthető a biztositasiszemle.hu cikke mellől.

hirdetés

Könyveink