hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Ma van a tudomány világnapja

Az UNESCO 2002 óta minden év november 10-én magánszemélyekkel, kormányzati szervekkel és szervezetekkel együttműködve igyekszik felhívni a figyelmet a tudomány fontosságára, írja a 24.hu.

Az UNESCO szerint a globális tudás elengedhetetlen a béke és a fejlődés fenntartásához, a világ és egymás megértéséhez pedig a legfontosabb eszköz a tudomány. A tudomány, a politika és a mindennapi élet közi párbeszédnek állandónak és többirányúnak kell lennie – mondta a 24.hu szerint Flavia Schlegel, az UNESCO természettudományi osztályának vezetője. Az UNESCO, illetve bizonyos tudományos és technológiai intézetek minden évben lehetőséget biztosítanak arra, hogy az emberiség közelebb kerüljön ehhez a célhoz.

A tudomány világnapját 2001-ben jelentették be, de az ünnep ötlete viszont már két évvel korábban felmerült. A világnap szervezését először 1999-ben, az UNESCO és a Nemzetközi Tudományos Tanács budapesti világkonferenciáján ajánlották a szakértők. Az elképzelés az volt, hogy egy ilyen eseménnyel közelebb lehet hozni egymáshoz a társadalmat és a tudományt.

Az UNESCO végül egy 2001-ben tartott gyűlésén jelentette be az ünnepet. Az első tudományos világnapot 2002. november 10-én tartották, azóta pedig minden évben megrendezik.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink