hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Ma rajtol a kórházak államosítása

Ma tájékoztatja a fővárosi és a megyei kórházak vezetőit az állami irányítás alá vonás stációiról az egészségügyi államtitkár, ám az még nem derül ki, hogy a hazai 165 kórház közül melyik 17-nek kell funkciót váltani.

A Világgazdaság szerint Szócska Miklós nem tervezi egyetlen intézmény bezárását sem, de már a nyáron megkezdte a tárgyalást öt kórház vezetőjével a feladatváltásról. Négyen közülük igent mondtak az ajánlatra.

Januártól megkezdődik a térségi ellátórendszerek kialakítása, az alapellátásra épül ki a progresszív gyógyításnak megfelelő kórházi struktúra, és e szerint szervezik meg a betegutakat is. Fokozatosan veszi át az állam az önkormányzati kórházakat és rendelőintézeteket, az alapellátás viszont továbbra is a helyhatóságok dolga lesz.

A fővárosi kórházak állami tulajdonlásáról már meg is állapodott a kormányzat az önkormányzattal, ám a tényleges átadás-átvétellel meg kell várni az önkormányzati törvény módosítását. Tarlós István főpolgármester csak azután írja azt alá. És mivel változik a tulajdonos, a 12 fővárosi kórház főigazgatójának és gazdasági igazgatójának ismét meg kell pályáznia a posztot, pedig közülük négyen pár hónapja nyerték azt el.

Tervek szerint az "államosítás" januártól a megyei kórházakkal, 2013-tól pedig a városiakkal folytatódik, az ottani menedzsment is tisztújításra számíthat. "Lesz megerősítés és lesz leváltás" – fogalmazott Szócska Miklós. "Ahol hatalmas adósságot halmoztak föl, ott nem én fogok rosszul aludni" – tette hozzá.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés