hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Gyógyítás

Ma is probléma a rassz alapú félrediagnosztizálás

A fekete férfiakban legalább ötször olyan gyakran állapítanak meg tévesen skizofréniát, mint bármilyen más csoportban. Ez a gyakorlat az 1960-as évekre megy vissza – állapították meg a Michigani Egyetem kutatói.
A rassz alapú félrediagnosztizálás az 1960-as és 1970-es évek polgárjogi küzdelmeihez kapcsolódik, amikor az aktivizmust pszichiátriai betegségnek bélyegezték – mondja  Jonathan Metzl pszichiáter.
 
Dr. Metzl áttekintette a Iona Állami Kórház archívumát; ebben a kórházban a bűncselekményt elkövető pszichiátriai betegeket kezelték, majd 1977-ben börtönné alakult. A kórházi feljegyzések szerint a polgárjogi harcok idején nagyon sok, főleg detroiti fekete férfit szállítottak a kórházba és igen gyakran tévesen skizofréniát állapítottak meg náluk. Számos beteg nem a klinikai tünetei, hanem a diagnózis megváltoztatása miatt minősült skizofrénnek.
 
A nagyrészt fehérek lakta Észak-Michiganben levő Iona kórházban történtek jól tükrözték azt a folyamatot, ami az egész országot jellemezte akkoriban: a skizofrénia a köztudatban összekapcsolódott a fekete fajtával és a polgárjogi aktivitással. Jellemző volt, hogy a Iona kórház fekete betegeinek száma a detroiti lázongások során drámaian megemelkedett.
 
Ebben az időszakban megváltozott a skizofrénia elfogadott definíciója is. Míg az 1920-as és az 1940-es évek között a betegséget elsősorban nem erőszakos fehér személyekben, főleg nőkben, állapították meg, később az erőszakos, ellenséges, dühös, agresszív személyeket nevezték skizofrénnek; ebből automatikusan adódott, hogy a skizofrének főleg a fekete férfiak lettek.
 
Túlságos leegyszerűsítés lenne azt mondani, hogy ez rasszizmus volt, ennél sokkal bonyolultabb a kérdés, hiszen a feketék skizofrénné bélyegzése máig fennmaradt – mondja  dr. Metzl  A pszichiáter fontosnak tartja a multikulturális nevelést és képzést, azonban szerinte ez sokszor nem elég ahhoz, hogy az egészségügyi rendszerbe beépült, a fajtákkal kapcsolatos tévhiteket eloszlassa. Ezt fejti ki egyebek közt új könyvében, melynek címe Tiltakozási pszichózis: hogyan lett a skizofrénia a feketék betegsége.

A témáról a Michigani Egyetem újságjának News Service rovata számolt be.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés