hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Lozartánnal javítható a nyirokcsomók immunterápiájának hatásossága?

A Massachusetts General Hospital és a Bostoni Orvosi Egyetem kutatói a Nature Biomedical Engineering folyóiratban megjelent cikkükben írták le, mi az oka annak, hogy a ráksejtek képesek a nyirokcsomókban megbújni az immunrendszer elől, közli a PharmaOnline.

Emlő-, vastagbél- valamint fej- és nyakdaganatok, valamint állati modellek vizsgálata során a kutatók megfigyelték, hogy az áttétes nyirokcsomókban a T-sejtek nagy számban találhatók ugyan, mégsem eliminálják a tumorokat, mert nem képesek a daganatba penetrálni. A kutatók ekkor fizikai erőhatásokat kezdtek mérni, és kiderült, hogy a nyirokcsomóban növekvő tumorok átalakítják, megváltoztatják a környezetüket, ezzel érik el az immunrendszer funkcióvesztését.

Megfigyelték, hogy a nyirokcsomó-áttétek keletkezésekor a növekvő tumor jelentősen megváltoztatja környezete nyomásviszonyait, ún. “szolid stressz” jön létre. Amikor a kutatók lozartán hatóanyaggal vérnyomáscsökkenést idéztek elő, a tumorokban a T-sejtek száma jelentősen megnőtt.

További vizsgálatokra van ugyan szükség, de elképzelhető, hogy a lozartán alkalmazása javíthatja az immunterápiák hatásosságát.

Forrás: Solid stress impairs lymphocyte infiltration into lymph-node metastases, Nature Biomedical Engineering (2021).

 

Fotó: archív
Fotó: archív

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink