hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Lovász László az MTA új elnöke

Lovász László matematikust választották a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökévé a tudós testület 185. közgyűlésén kedden.

Lovász Lászlót a voksok 61, 8 százalékával választották elnökké a zárt ülésen - olvasható az akadémia honlapján. Az elnöki posztért Lovász László mellett Maróth Miklós klasszika-filológus és Németh Tamás agrokémikus indult.

Az MTA főtitkárává Török Ádám közgazdászt, főtitkárhelyettesévé pedig Barnabás Beáta Mária növénybiológust választották meg.

Az élettudományi alelnök a voksok 70,2 százalékát kapó Freund Tamás, a társadalomtudományi alelnök Vékás Lajos 57,1 százalékkal, a természettudományi alelnök pedig 67 százalékos támogatottsággal Szász Domokos lesz a következő három évben.

A közgyűlés élettudományi elnökségi taggá 61,4 Tulassay Tivadart, társadalomtudományi elnökségi taggá 59,7 százalékkal Szabó Miklóst, természettudományi elnökségi taggá pedig 53,6 százalékkal Bokor Józsefet választotta.

***

Az MTA honlapján olvasható beszámolóban a zárt ülésen történt megválasztása után Lovász László megtiszteltetésnek nevezte az elnöki cím elnyerését és nagyrabecsüléssel szólt Pálinkás József elmúlt hat évben végzett munkájáról.

"Hiszem, hogy a belső és külső egyensúlyt soha óvatossággal elérni nem lehet. Csak cselekvő bátorsággal és áldozatos munkával. Ennek jegyében terveztem, döntöttem és vittem véghez mindazt, ami most mögöttünk és egyszersmind előttünk áll. Minden tudásommal, teljes szívemmel, összes erőmmel a magyar tudományt, a magyar tehetséget és a jövő iránti bizalmat szolgáltam. Szép és nehéz hivatás volt ez, amelyben, tudom, minden sokszoros súllyal esett és esik latba" - fogalmazott búcsúbeszédében Pálinkás József.

   

A leköszönő elnök a Tudós Társaság 1832-ben készült pecsétnyomójának ezüstből készült másolatát nyújtotta át Lovász Lászlónak. Pálinkás József ezzel a hagyományteremtő gesztussal adta át megbízatását utódjának.
"Az akadémia egyike a társadalmilag legelfogadottabb közintézményeknek és legfőbb feladatomnak azt tekintem, hogy ez fennmaradjon" - mondta el az akadémia új elnöke megválasztása után az MTI-nek. Lovász László kiemelte: fontosnak tartja és meg is akarja őrizni, hogy az akadémiai közösség képes túltenni magát a politikán a tudomány és az ország érdekében. Mint elmondta, elődjéhez, Pálinkás Józsefhez képest más a vezetői stílusa: "talán jobban szétteríteném a munkát, szélesebb körben, többeket vonnék be, de ebben az is benne van, hogy ő végrehajtotta azokat a fő változtatásokat, amelyek irányával, lényegével mindenképpen egyetértek, ilyen értelemben tovább kell ezeket vinni" - fogalmazott.

A nemzetközi tudományos életben nagyon sok megoldatlan, nehéz, égető kérdés akad: ilyen a publikációk szabad hozzáférése vagy a különböző tudományágak összeolvadása; ezek megoldásában az akadémiának aktív szerepet kell vinnie - mondta el az MTI-nek az akadémia új elnöke.

(forrás: MTI, MTA)

cimkék

MTA
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink