2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Londonban születnek a magyar babák

A 29 ezer Magyarországon született kisgyermek mellett legalább 4875 külföldön jött világra az év első négy hónapjában – írja a Népszava.

Az LMP ifjúsági szakszóvivője a Budapesti Kormányhivatal és a KSH adataira hivatkozva hozta nyilvánosságra, hogy a magyar gyerekek 15 százaléka, minden hetedik baba már nem itthon jön világra, hanem abban az országban, ahol a szülei dolgoznak. Kanász-Nagy Máté hozzátette, hogy 2010 óta az ismert adatok alapján több mint 81 ezer gyerek nem itthon született, s míg Magyarországon csökken a születésszám, addig a külföldön letelepedett fiatalok közt nő.

2011 óta folyamatosan nő a külföldön született gyerekek száma, azt mutatva, hogy a szülők hosszú távra rendezkednek be új lakóhelyükön. Minden szakértő biztos benne, hogy a valós gyerekszám külföldön még magasabb, mert a hivatalos adat csak azokat a csecsemőket rögzíti, akiknek szülei az adott ország magyar konzulátusán kérik a magyarországi anyakönyvezést is. Amikor azonban az apa vagy anya nem magyar, nem biztos, hogy igénylik a babának a magyar állampolgárságot, ráadásul a magyar párokat sem büntetik, ha egyáltalán nem, vagy csak évekkel a születést követően jelentik be a magyar hatóságoknak a kicsi létezését, írja a lap.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink