hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

LMP: a kormány miatt a szegények még betegebbek lesznek

Az egészségügy helyzetéről is interpelláltak a képviselők hétfőn a Parlamentben.

 

Szilágyi László (LMP) kijelentette, hogy az egészségügyben a konfliktusok mélyülnek, a problémák egyre nagyobbak és egyenlőtlen az ellátásokhoz való hozzáférés. A kórházak centralizálása, a gyógyszerkassza megfelezése csak tovább rontott a helyzeten, tette hozzá a politikus, aki arról is beszélt, hogy az állami egészségügyi ellátás színvonala a források elvonásával és a dolgozók külföldre vándorlásával csökken.

A kormány unorthodox politikája miatt betegebbek lesznek a szegények és szegényebbek a betegek, jelentette ki zárásként.

Halász János válaszában tévesnek nevezte a képviselő állításait. Az államtitkár közölte: a kormány úgy tette hatékonyabbá gyógyszerellátást, hogy a betegek terhei nem nőttek, sőt sokszor csökkentek. Arról sincs szó, hogy a szegények ne jutnának hozzá a szükséges ellátásokhoz. A közgyógyellátásra jogosultak az utazási támogatás révén térítésmentesen juthatnak el a rendelőkbe vagy kórházakba, mondta.

A betegek által kifizetett összes térítési díj a 2011-ben bevezetett vaklicit miatt 8-9 százalékkal csökkent 2012-ben, hangsúlyozta Halász János, aki szerint az LMP programja viszont "brutális adóemeléseket tartalmaz".

Szilágyi László a választ nem fogadta el, a parlament viszont 194 igennel 74 nem és egy tartózkodás ellenében megtette ezt helyette.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink