hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Gyógyítás

Lezárult a laikus életmentés oktatására irányuló pályázat második fordulója

Lezárult a laikus életmentés oktatásának megszervezésére és félautomata defibrillátorok beszerzésére kiírt pályázat második fordulója.
Az 55 millió forintos pályázaton hetvenen nyertek, 172 defibrillátort helyeznek ki, és több mint 4100-an tanulják meg a laikus életmentést – közölte az Egészségügyi Minisztérium pénteken.

A Te vagy JElen, Te tudSZ segíteni! (JESZ) mottóval tavaly júniusban indult program célja, hogy segítséget nyújtson a laikus életmentés elsajátítására, annak népszerűsítésére. A pályázat első fordulójában az oktatási intézmények pályázhattak, a második etapban pedig olyan helyek üzemeltetői, fenntartói, ahol sokan fordulnak meg, így elsősorban kereskedelmi, sport, kulturális és hitéleti célra használt intézményekben vagy tömegközlekedési helyeken.
 
Székely Tamás egészségügyi miniszter tavaly decemberben jelentette be, hogy folytatják a sikeres programot, újabb pályázatot hirdetnek 50 milliós keretösszeggel, azonban a benyújtott pályázatok forrásigénye több mint háromszoros volt, ezért a tárca ötmillió forinttal megemelte a pénzügyi keretet.
 
Végül a 263 érvényes pályázat közül 70 nyertes szolgáltatóval köthető szerződés, és 172 defibrillátor kerül kitelepítésre április végéig az ország különböző pontjaira, továbbá 4180 személy tanulja meg a laikus életmentés alapjait.
 
A két sikeres pályázatnak köszönhetően idén tavasszal 259 életmentő pont létesült, valamint több mint 15 ezren kaptak oktatást laikus elsősegélynyújtásból.
 
MTI
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés