hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Levele leve lehet karrierje új kezdete

Az emberi egészségre jótékonyan ható összetevőket tartalmaz a kávécserje leveléből főzött tea - állítják a szakemberek.

A kutatók szerint a kávécserje levele ez idáig a kávébabot övező kiemelt figyelem miatt szorult a háttérbe, annak ellenére, hogy utóbbi jóval kevesebb jótékony összetevőt tartalmaz. A londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek szakemberei és francia kutatók szerint a kávélevélből főzött különleges ital méltó ellenfele lehet a jövőben a kávénak és a hagyományos zöld, illetve fekete teának – írta a The Daily Telegraph internetes kiadása.

Az alacsony koffeintartalmú főzet nem olyan keserű, mint a tea, és nem is olyan erős, mint a kávé. A kutatás vezetésében segédkező Aaron Davies  elmondta, hogy a kávécserje leveléből készült tea nagy népszerűségnek örvend az etióp és a dél-szudáni lakosság körében. Mint hozzátette, az 1800-as években még Nagy-Britanniában is megpróbálták meghonosítani a különleges nedűt. Korabeli beszámolók szerint a főzet azonnal enyhíti az éhségérzetet, a kimerültséget, és képes "felfrissíteni az agyat". A különleges teának emellett frissítő hatást is tulajdonítottak, habár egyesek kifejezetten ihatatlannak nevezték.

A kutatók huszonhárom kávécserjefajt vizsgáltak meg, és ebből hétnek a levelében mutattak ki magas mangiferintartalmat. A mangiferin elsőként a mangóból vonták ki, ám az arab kávé levelei rejtik a legtöbbet a vegyületből, amely gyulladáscsökkentő hatású, képes csökkenteni a cukorbetegség kockázatát és a vérkoleszterinszintet, illetve védi az idegsejteket.

Az Annals of Botany című tudományos folyóiratban közölt eredmények szerint az arab kávé leveleiben található a legtöbb - szintén megannyi jótékony hatással bíró - antioxidáns is. A szakemberek ugyanakkor elismerik, hogy további vizsgálatokra van szükség a kávélevélben lévő vegyületek emberi szervezetre gyakorolt hatásainak pontos meghatározásához.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink