hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Létszám- és pénzhiány az igazságügyi orvosszakértőknél

A DNS-tesztek esetében előfordul, hogy fél évet kell várni az eredményre, mert nincs reagensanyag a laboratóriumban, írja a Magyar Nemzet.

Több mint hét hónap alatt készült el az igazságügyi szakvélemény, ezért nem vonták be annak a sofőrnek a jogosítványát kokain hatása alatt történt gépkocsivezetés miatt, aki később halálra gázolt egy idős embert, ugyancsak bódult állapotban.

Funk Sándor addiktológus a Magyar Nemzetnek elmondta, csak nagyon egyedi okok, véletlenek miatt húzódhat egy kábítószerrel kapcsolatos igazságügyi szakvélemény elkészítése hét hónapig, a szakértők súlyos létszámhiánya ellenére. Ha például egy szakértő kórházba kerül, akkor kijelölnek helyette egy másikat, de a bíróság vagy a hatóságok be nem jegyzett szakértőktől is kérhetnek véleményt, utóbbiakat szakértő tanúknak nevezzük. Funk szerint a vér- és vizeletmintákból egy órán belül megállapítható, hogy tartalmaznak-e kábítószert. A gyorsaság indokolt is, mert szigorú protokollok vannak a minták kezelésére, például hogy hány fokon és mennyi ideig tárolhatók, amit pontosan adminisztrálni kell. A laborvizsgálat (amit elsődleges orvos szakértői vizsgálatként is emlegetnek – a szerk.) igénylésével párhuzamosan már kérheti a rendőrség az igazságügyi szakértői vizsgálatot, de utána is. A mintákat és a laboreredményeket ezután kapják meg a szakértők.

Az ORFK szerint jelenleg az országban mindössze 8 aktív igazságügyi toxikológus szakértő, 4 szakértőjelölt és 15 aktív technikus vesz részt szakértői vélemények készítésében. Bár létszámhiányról ők nem írtak, azt elismerték, hogy a hozzáférhető szakértők, technikusok száma is befolyásolja a szakvélemények elkészítési idejét. További tényezőként a véleménykirendelések, a beküldött vizsgálati minták számát, illetve a mintákban található hatóanyagok és bomlástermékeik számát jelölték meg. Az ORFK szerint a Nemzeti Szakértői és Kutatóközpont alá tartozó, igazságügyi szakértéssel foglalkozó intézetben korszerű, világszínvonalú eszközök (például automata minta-előkészítő és -adagoló rendszerrel ellátott készülék) állnak rendelkezésre a legmodernebb módszerek alkalmazása mellett.

Magyar Gábor ügyvéd szerint viszont milliárdok hiányoznak az igazságügyi szakértői rendszerből. Az ügyvéd szerint a DNS-tesztek esetében például előfordul, hogy fél évet kell várni a vizsgálati eredményre, mert nincs reagensanyag az érintett laboratóriumban. Általános a létszámhiány, mert a szakértők súlyosan alul vannak fizetve, és nincs elegendő segédszemélyzetük például az adminisztratív feladatokra. Hiányoznak továbbá a technikai feltételek is, ami a műszaki szakértői vonalra ugyanúgy igaz, mint az élettudományokra – tette hozzá Magyar.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink