hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Létrejött Magyarország első izomcentruma

Létrejött Magyarország első Neuromuscularis Centruma Budapesten, a Semmelweis Egyetem II. Számú Gyermekgyógyászati Klinika közreműködésével.

A centrum az izombetegek, főként a Duchenne-féle izomdisztrófia (DMD), a spinális izomatrófia (SMA), valamint egyéb izombetegségben érintett gyermekek korszerű ellátását segíti – adja hírül a Semmelweis Egyetem honlapja.

Az örökletes izombetegségek a ritka betegségek csoportjába tartoznak, azon belül a neuromuscularis betegek száma 3 százalék körül van. A mai napig kevesen rendelkeznek az ellátásukhoz szükséges ismeretekkel, így a betegek gyakran csak sodródnak az egészségügyi rendszeren belül.

A nemzetközi együttműködések, illetve a 2007-ben az EU-szakmai támogatásával létrehozott európai együttműködés, a Duchenne és SMA betegek adatbázisának és kezelésének kidolgozására létrejött konzorcium – melynek Magyarország is tagja – lehetővé tették, hogy itthon is tovább lehessen lépni a korszerűbb, európai szintű betegellátás, gondozás irányába.

A Budapesti Neuromuscularis Centrum létrehozását a CARE-NMD Európai Uniós projekt és a nemzetközi TREAT-NMD Szövetség szakmailag támogatja.

Több intézmény részvételével kidolgoztak egy együttműködési protokollt a betegcsoport komplex ellátására, így alakult meg Magyarország első Neuromuscularis Centruma, melyet a gyermekklinika neurológiai osztályának koordinál. A centrum munkájában rész vesz a Szent János Kórház Gyermekgyógyászati Rehabilitációs Osztálya, az Országos Környezetegészségügyi Intézet Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztálya, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet Genetikai Tanácsadója, valamint három izombeteg- alapítvány. A klinika legfőbb feladata ebben az együttműködésben a komplex kivizsgálás, a diagnózis felállítása, de emellett a rendszeres kontroll neurológiai és az egyéb szükséges vizsgálatokat is ők végzik. Részt vesznek a terápiák kipróbálásában is, melyek bevezetése folyamatban van.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés