hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Létrejön a mindenki szervezete

Megjelent a kormány honlapján a magyarországi betegszervezeteket tömörítő Nemzeti Betegfórumról (NBF) szóló rendelettervezetet – írta a MTI.

A tervezet  –  melyhez péntekig várják a véleményeket  – hatásvizsgálati dokumentumában az NBF létrehozásának előzményeként azt írta, hogy a Nemzeti Egészségügyi Tanács tavalyi megszűnése után indokolt egy olyan civil ernyőszervezet létrehozatala, amely a kormányzati szervek partnereként a különböző betegségcsoportok érdekeit és ügyeit egységesen viszi. Az egészségügyi államtitkárság egészségügyi koordinációért és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára, Páva Hanna által jegyzett dokumentumban az olvasható: "a változás minden társadalmi csoportra nézve kedvező, hiszen bármely lakossági csoport tagja lehet beteg, így a hatékonyabb érdekképviselet minden állampolgárnak előnyt jelent".

A tervezet szerint az NBF-et olyan civil szervezetek alkotják, melyek az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvénynek megfelelően működnek és tevékenységüket az egészségügy területén végzik.

A rendelet melléklete szerint az NBF tagozataiba és választmányába 15 különböző betegségcsoport képviseletében 21 ember delegálható.

Az NBF valamennyi tagozata részvételével szükség szerint, de évente legalább kétszer tart teljes ülést. Az NBF az egészségüggyel összefüggő kérdésekben, a koordinátoron keresztül javaslatot tesz, felkérésre véleményez, elemzést, értékelést készít. Az NBF az adott betegséggel, betegségcsoporttal összefüggésben közcélú tevékenységet lát el, kapcsolatot tart az érdekképviseleti és civil szervezetekkel, különösen az egészségügy és a szociális ágazat területén működőkkel, továbbá egészségügyi szakmai kollégium adott tagozatával, az illetékes egészségügyi szakmai kamarákkal és az egyházakkal. A miniszter az NBF működésével kapcsolatos koordinációs és ügyviteli feladatok ellátásához a feltételeket biztosítja.

Az NBF előkészítő választmánya és a Terápiás Együttműködésért az Egészségügyben Közhasznú Egyesület november 9-én tartott közös konferenciáján Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azt mondta: bízik benne, hogy még az idén létrejöhet a Nemzeti Betegfórum.
Pogány Gábor, a betegfórum előkészítő választmányának elnöke arról beszélt, hogy a rendelettervezet szerint a fórum valójában nem egy független szervezet lesz, nem rendelkezik majd egy valódi, a betegszervezeteket tömörítő ernyőszervezet összes jogkörével. Ezért úgy döntöttek, hogy alakítanak egy másik, a fórummal együttműködő szervezetet is, a Magyar Betegszervezetek Szövetségét. Ennek küldetése: "egy erős, egységes betegképviselet biztosítása, annak érdekében hogy a betegek a nemzeti egészségügyi politika és programok középpontjába kerülhessenek" - fogalmazott Pogány Gábor.

(A kormány tervezete innen tölthető le)

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink