hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Létrejöhet az agresszív pszichiátriai betegek intézete

Megkezdődött az agresszív magatartást tanúsító pszichiátriai betegek tartós gondozását biztosító speciális intézet létrehozásának megtervezése – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Szabó Máté általános ombudsmanként tavaly novemberben kiadott jelentésében kifejtette: a hatályos jogszabályok nem adnak egyértelmű és határozott iránymutatást, melyik intézménynek kell huzamosabb időn át gondoznia a súlyosan agresszív pszichiátriai betegeket, illetve meddig tartson intézeti gyógykezelésük. A biztos megállapította: nincs olyan intézmény az országban, amely alkalmas volna arra, hogy az agresszív pszichiátriai betegeket szükség esetén életük végéig gondozza. 

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közölte: Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter válaszában arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy a pszichiátriai szakma bevonásával megkezdődött egy speciális, magas biztonsági fokozatú egység létrehozásának megtervezése. Ebben az intézményben azokat a pszichiátriai betegeket helyeznék el, akik magatartásuk miatt sem otthonukban, sem pszichiátriai betegek otthonában nem láthatók el. A miniszter arról is értesítette a biztost, hogy a kötelező intézeti gyógykezelésre vonatkozó szabályozás felülvizsgálata is folyamatban van.

Szabó Máté üdvözli az általa kifogásolt jogszabályi rendelkezések vizsgálatát. Közleményében utal egy szombati esetre is: a főváros XXI. kerületében egy házaspár kért rendőri segítséget, mert 31 éves fiuk hirtelen dührohamában összetörte a lakás bútorzatát, és a szülőket is bántalmazta. Az ombudsman fenntartja a korábbi jelentésében tett megállapításokat és a kezdeményezését, és arra kérte a minisztert, hogy tájékoztassa az intézményi fejlesztések és a kötelező intézeti gyógykezelést érintő jogszabályi rendelkezések felülvizsgálatának eredményéről.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink