hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Lépésről lépésre Széll Kálmán felé

A kombinációs készítmények után egy újabb szempont alapján vizsgálja felül ártámogatásban részesülő gyógyszereit az egészségpénztár.

Ennek jegyében az európai legalacsonyabb árakkal hasonlítják össze a támogatott készítmények árait. Az egészségpénztár emellett a jelenleginél sokkal közvetlenebb kapcsolatot szeretne kialakítani a biztosítottakkal, ezért többek között interaktív honlap elindítását tervezik.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 81 jogcímen végez szolgáltatást 9 millió 682 ezer biztosítottnak, közülük azonban járulékot mindössze 3 millió 844 ezren fizetnek. A fenti számok is mutatják, hogy a több száz milliárdos költségvetési hozzájárulás ellenére, kényes pénzügyi egyensúly tartására kényszerül a pénztár, amely ráadásul fontos alapelvek megtartására kötelezett. Ezek egyik legfontosabbika Sélleiné Márki Mária főigazgató megfogalmazása szerint, hogy térben, időben valamint elfogadható térítési díj ellenében biztosítsa a betegeknek a megfelelő gyógyszereket.

Sélleiné Márki MáriaA gyógyszerkassza körül meglehetősen viharos viták – s a háttérben csendes alkudozások – zajlanak az elmúlt hónapokban. Nem véletlenül. Az idei feladat a 343,5 milliárdos gyógyszerkassza túllépésének mindenáron való megakadályozása, s egyben a 2012-2013-ban aktuálissá váló, a Széll Kálmán Tervben meghatározott 120 milliárdos kiadáscsökkentés előkészítése.

Az egészségpénztári szakértők a fentiek végrehajtása során többek között abból indulnak ki, hogy minden egyes gyógyszerre elköltött 1500 forinthoz 6100 forint támogatást ad az OEP. Éves szinten, átlagosan 91 ezer forintot „költünk” gyógyszerre, ám ennek 67 százalékát az egészségpénztár fizeti.

A forráskivonás nem egyetlen nagy lépésben, hanem 13 egymásra épülő intézkedés keretében történik. Az elsőre már idén januárban sor került, amikor felülvizsgálták az úgynevezett kombinációs készítményeket, a másodikat megalapozó jogszabály július elsejével lépett hatályba. A nemzetközi referencia árazás azt jelenti, hogy az OEP ártámogatásban részesülő gyógyszerpalettáján szereplő készítmények árát összevetik az Európai Unió országaiban forgalmazott ugyanazon termékek három legalacsonyabb árának számtani átlagával, azok támogatását, amelyek ára ennél 20 százalékkal magasabb, megszünteti az egészségpénztár.

A nemzetközi referencia árazás nem merőben új szabály, már korábban lehetőség lett volna alkalmazására, erre azonban ilyen formán nem került sor. Ugyanakkor a hazai piacra lépő innovatív készítmények csak a legalacsonyabb uniós árral jelentkezhetnek évek óta ártámogatási igényükkel az egészségpénztárnál. Nem véletlenül szerepelt az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének kívánság listáján, hogy ugyanezt a szabályt alkalmazzák a másolt molekulájú gyógyszerek befogadásánál is. Erre azonban most sem kerül sor, ami a lapunk által megkérdezett szakértő szerint azt mutatja, jól lobbiznak a hazai gyártók.

A Széll Kálmán Tervben szereplő 120 milliárdos forráskivonás nyilván átrendezi a támogatási struktúrát, s rendet vág a támogatásban részesülő készítmények között is. Vélhetően az így keletkező esetleges konfliktusok megelőzése érdekében kívánja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a jelenleginél sokkal szorosabbra fűzni kapcsolatát a biztosítottakkal. Ez terveik szerint részben megyei szinten, esetleg a betegszervezeteken keresztül valósulhat meg, illetve ezt szolgálná az a lakosságnak szóló, folyamatosan működő, interaktív portál, amely az OEP honlapján belül kezdené meg működését.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink