hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Lenyúlták a leszázalékolásra várókat

Valóban beteg embereknek pénzért leszázalékolást ígérő egészségügyi dolgozókat ítélt el jogerősen a szegedi táblabíróság pénteken.

A rokkantság fokát megállapító orvos-szakértői bizottság mellett ügyintézőként dolgozó elsőrendű vádlottat négy év hat hónap börtönnel sújtotta a bíróság, a büntetés felét négy év próbaidőre felfüggesztve. Az asszonnyal szemben – akit befolyással üzérkedés bűntettében és más bűncselekményekben mondtak ki bűnösnek – 1,215 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt az ítélőtábla. A másodrendű vádlott orvosra egy év nyolc hónap végrehajtásában három évre felfüggesztett börtön szabott ki a bíróság 780 ezer forintos vagyonelkobzást mellett.

A két vádlott 2009-ben állapodott meg abban, hogy a leszázalékolásuk miatt hozzájuk forduló páciensektől – a jogszabályi változásokra és szigorításokra tekintettel – kenőpénzt kérnek, esetenként legalább 100 ezer forintot.

Az elsőrendű vádlott azt állította, hogy a kapott összeg egy részének továbbadásával befolyásolja a szakértői bizottságban véleményt adó orvost a kedvező elbírálás érdekében, a pénzt azonban megtartotta magának. Az asszony azt is vállalta, mindent megtesz annak érdekében, hogy a doktornő által küldött betegek ahhoz a bizottsághoz kerüljenek, ahol ő az ügyintéző.

Azokban az esetekben, amikor a páciensek orvosi iratai – a doktornő véleménye szerint – nem voltak megfelelőek a várt tartalmú szakvéleményhez, a másodrendű vádlott a szükséges vizsgálatok elvégzése nélkül készített leleteket. Olyan esetek is előfordultak, hogy az elsőrendű vádlott a közvetlenül hozzá forduló betegeknek is felajánlotta, pénz ellenében elintézi a kedvező szakvélemény elkészítését.

2009 decembere és 2010 májusa között a két tucat érintett páciens ügyében – egy eset kivételével – valamennyi szakvélemény az ígért tartalommal készült el. Az ügy felderítésekor azonban kiderült, a kérelmezők valóban betegek voltak, a szakvéleményben megállapított egészségkárosodásnak megfelelően.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink