hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Lényegesen egyszerűsödhet a rákdiagnózis

Az RNS azon egységei, melyek a zsírcseppek kilökődéséért felelősek, egyes esetekben elkerülhetővé teszik a veszélyes vizsgálatok elvégzését – írja az mno.hu.

A rákos sejtek olyan mikrohólyagocskákat hagynak hátra – magyarázza a lap –, melyek fehérjét és exoszómáknak nevezett RNS-egységeket tartalmaznak. Ezek kimutathatók a vérből, a gerincvelő-folyadékból, illetve a vizeletből is. Az exoszómákon keresztül vizsgálhatóvá válik a genetikai információ, amiből következtetni lehet a rák molekuláris összetételére.

A Massachusetts-i Általános Kórház kutatói már 2008-ban felismerték, hogy az exoszómák megőrzik a szülők sejtjeinek genetikai információit. Ezek a 30–100 nanométeres hólyagok olyan szállítóeszközök, melyek sejttől sejtig viszik a molekulákat. A felfedezés ellenére klinikai vizsgálatokhoz mindeddig nem használták őket.

A rákos betegek számára a többszörös szövettani vizsgálatok életveszélyesek lehetnek, ezért kiemelt jelentőségű ez az új módszer, melynek során a gerincvelő-folyadékból és a vérből kimutatható RNS-egységek vizsgálata lehetővé teszi a genetikai változások nyomon követését – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés