hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Lenne megoldás a nyári orvoshiányra?

Az Újratervezés orvoscsoport egyik alapítója, Lénárd Rita az InfoRádiónak azt mondta: nyaranta már évek óta nem folyamatos az ellátás.

Több településen is elmaradnak bizonyos szakrendelések augusztusban, vélhetően a szabadságolások miatt. Az Újratervezés orvoscsoport szerint segítene a helyzeten, ha egyszerűbbé válna a nyugdíjas szakorvosok továbbfoglalkoztatása.

"Negyven éve dolgozom az egészségügyben, és mindig probléma volt nyáron, ha nem is ekkora. Most viszont évek óta folyamatosan csökken a humánerőforrás, a szakorvosok nagyon nagy létszámban, egy teljes generációnyi ember hagyta el vagy az országot, vagy a közalkalmazotti szférát. A 30-50 év közötti derékhadról beszélek, akik szakorvosok" – nyilatkozta Lénárd Rita az InfoRádióban. Szerinte a helyzeten rövid távon lehetne javítani, ha a nyugdíjkorhatárt elért szakorvosok könnyebben elintézhetnék azt, hogy továbbra is állományban maradjanak.

"Ha az idősebb orvos, szakorvos szeretne tovább dolgozni, akkor a munkahelynek be kell adni egy kérvényt a továbbfoglalkoztatásra, és ez egy hosszú, bonyolult adminisztratív úton a kormány elé kerül, ők döntenek ez ügyben. Ami a borzasztó, hogy ez a folyamat megakad, és a kérvényekre nem érkezik válasz hónapokig. Van, aki több éve vár rá. Jó lenne, ha ezt a rendeletet egész egyszerűen eltörölnék, de azzal is lehetne javítani a helyzeten, ha a bent fekvő kérelmeket elbírálnák, megengedve a továbbfoglalkoztatást" – vázolta a helyzetet.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink