hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Lengyel kórházreform: úgy se volt jó, így se lett jó

A lengyel kórházrendszer 1991-ben kezdődött, többszöri – jórészt a szüntelen eladósodás miatti – tulajdonosi-szervezeti megreformálásának eredményeit tekinti át az Eski.hu.

Lengyelországban a legutolsó, 2011-es reformfordulóban éppen a gazdasági társasággá alakítás volt soron, ám az eredménye ennek is ellentmondásos lett.

A Lengyelországban és más országokban végbemenő átalakulás fő tanulsága – idézik az átalakulásról szóló elemzést  –, hogy a jogi forma egyszerű megváltoztatása nem jelent garanciát a pénzügyi teljesítmény javulására, ha mindez nem párosul a kórház működésének belső változásával.

A belső változás ösztönzésére és a kórházi szektor pénzügyi helyzetét javító környezet megvalósítására az egészségügyi szakérők ezért a következő változásokat javasolják:

  • Az állami kórházak nagyobb ellenőrzése a hatékonyság javítása érdekében (pl. a költséges kiszervezés megszüntetése, a fizetések csökkentése, az infrastruktúra produktivitásának növelése).
  • Állami forrásokból finanszírozott országos kórházi hálózat létrehozása és regionális hivatalok működtetése a lakosság egészségügyi szükségleteinek feltérképezésére, a kórházi ágyak számának és szerkezetének ezekhez a szükségletekhez való igazítása.
  • Az állami tulajdon szerkezetének egyszerűsítése - jelenleg egy régióban a kórházak lehetnek a vajdaság, a megye és a városi önkormányzat tulajdonában, ahol mindegyik erősen védelmezi tulajdonát. Az egyedüli tulajdonos jobban teret engedne a változások bevezetésének.
  • Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szerződési szabályainak és fizetési rendszereinek javítása olyan módon, hogy előmozdítsa a klinikai hatásosságot, a minőséget és az integrált ellátást – olvasható az eski.hu-n.
(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink