hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Lemondott Réthelyi Miklós (Bővítve!)

Benyújtotta lemondását Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. Orbán Viktor miniszterelnök a szerdán benyújtott lemondást elfogadta. A tárca új vezetője Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár lesz.

Lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter; a tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök. Mindezt Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője jelentette be csütörtökön magyar újságíróknak Kazahsztán fővárosában, Asztanában, ahol Orbán Viktor vezetésével kétnapos látogatást tesz egy magyar kormányzati-üzleti delegáció.

Orbán Viktor válaszlevelében köszönetet mondott azért a nagyszerű munkáért, amit Réthelyi Miklós az elmúlt két évben a magyar kormány tagjaként végzett.

Szijjártó Péter a hvg.hu szerint hozzátette: Réthelyi Miklós már 2010-ben jelezte, hogy félidőben lemond majd miniszteri posztjáról. A miniszterelnök megköszönte a távozó tárcavezetőnek az elmúlt két évben végzett munkáját, és nagyrabecsüléséről biztosította őt. Arra a kérdésre, hogy várhatóak-e további lépések a kormányátalakításban, a szóvivő azt válaszolta: Orbán Viktor hozott ilyen döntéseket, de azokról majd akkor tájékoztatják a nyilvánosságot, ha véglegesek lesznek és nyilvánosságra kell, hogy kerüljenek.

Balog ZoltánOrbán Viktor még a 24 Óra nevű Komárom-Esztergom megyei lapnak adott április 13-i interjújában ismerte el, hogy változásokat tervez a kormányban.  Egy hete már felröppent a hír, hogy távozni fog a nemzeti erőforrás miniszter, helyét pedig Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára veszi majd át.

Nagy megtiszteltetés számomra a miniszteri jelölés, amit elvállaltam, és a legjobb tudásom szerint fogok ellátni – közölte Balog Zoltán. Közleménye szerint a leendő tárcavezető terveiről és minden egyéb részletkérdésről a parlamenti bizottsági meghallgatásokon kíván majd beszámolni.

„Engem baráti hűség köt Orbán Viktorhoz. És én az ilyen bizalmi kapcsolatokat fontos, stabilizáló politikai tényezőnek is tartom a közéletben, legyenek akár a jobb- vagy a baloldalon, mert azt sugallják, hogy még akkor sem árulom el, akivel szövetséget kötöttem, ha pillanatnyi vagy középtávú érdekem esetleg úgy kívánná” – mondta Balog még 2007-ben a HVG című hetilapnak.

A református lelkész végzettségű leendő miniszter a Fidesz befolyásos politikusainak egyike, fideszes képviselők Kövér László házelnök mellett róla mondják, hogy emberileg a közelebb áll Orbán Viktor kormányfőhöz – olvasható saját honlapján. Ezt támasztotta alá az European Voice című brüsszeli hetilapban róla közölt portré is, amely tavaly februárban "Orbán lelkésze" címmel jelent meg. A cím arra utalt, hogy Balog olyan közel áll a miniszterelnökhöz, amelyet még a párt magasabb rangú tagjai közül is sokan irigyelhetnének.

Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának életrajza

Balog Zoltán 1958. január 7-én született Ózdon.
1976-ban érettségizett a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában, középiskolai éveiben, 1974 és 1976 között békeszolgálati önkéntesként dolgozott egyházi épületek újjáépítési és renoválási munkálatain Wittenbergben, Goppelnben és Drezdában.
Gimnáziumi tanulmányait követően betanított esztergályosként dolgozott a Diósgyőri Gépgyárban.

1978-1983-ban végezte teológiai stúdiumait Debrecenben és Budapesten. Tanulmányi évei alatt 1980-ban vendéghallgatóként teológiát hallgatott a kelet-berlini Egyesült Protestáns Egyháznál, ugyanebben az évben a püspökszentlászlói katolikus szociális otthonban is dolgozott, 1981-83 között pedig négy szemesztert töltött Halléban a Luther Márton Egyetem Teológia Tanszékén. 1983-ban szerzett lelkészi diplomát a Budapesti Református Teológiai Akadémián.

1983-tól 1987-ig református lelkészként dolgozott Maglódon és öt szórványgyülekezetben.

1987 és 1989 között az Egyházak Világtanácsa posztgraduális ösztöndíjasa volt Tübingenben. 1989-91-ben óraadó tanárként dolgozott a Budapesti Református Hittudományi Egyetem Újszövetségi Tanszékén, 1991-96-ban hittant tanított a Budapesti Német Iskolában, 1992-93-ban a Baár-Madas Református Gimnáziumban. 1993 és 1996 között a Bonni Egyetem Ökumenikus Intézetének tudományos munkatársa volt.

1996-tól 2006-ig a Budapesti Németajkú Református Egyházközség megválasztott lelkészeként tevékenykedett. Közben 1996-97-ben a Testnevelési Egyetem Mentálhigiénés Tanszékén dolgozott mint tudományos ügyvivő, 2002-2003-ban pedig a Köztársasági Elnöki Hivatalban a Társadalompolitikai Főosztály vezetője volt.

2002-ben a Semmelweis Egyetemen mentálhigiénés szakember képesítést szerzett.

1991 és 1994 között a Fidesz országgyűlési frakciójának egyházpolitikai tanácsadójaként, 1998 és 2002 között Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadójaként tevékenykedett. 2003-tól a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kurátora és főigazgatója volt, e tisztség megszűntével 2007 áprilisától az Alapítvány kuratóriumi elnöke. 2009 augusztusa óta elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületnek.

A 2006-os országgyűlési választásokon a Fidesz országos listáján szerzett mandátumot, majd bejelentette, hogy országgyűlési képviselősége idejére lelkészi szolgálatát szünetelteti. 2006 és 2010 között az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságát elnökölte, 2007. februártól a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyetteseként, valamint a párt kulturális kabinetjének vezetőjeként is tevékenykedett.

A 2010-es parlamenti választásokon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi lista 3. helyéről jutott be az Országgyűlésbe. 2010. június 2-ától Orbán Viktor második kormányában a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára lett, közreműködésének köszönhetően fogadta el a magyar elnökség idején az Európai Bizottság az európai romastratégiát.

Balog Zoltán 1993 és 2003 között elnökségi tagja volt az Európai Protestáns Szabadegyetemnek, 1999 óta a Bethesda Gyermekkórház Alapítvány kurátora, 2012-től a magyar Raoul Wallenberg Emlékbizottság tagja. 2011-ben a Köztársaság Elnökének Érdemérme kitüntetésben részesült.

Németül felsőfokon, angolul társalgási szinten beszél, bibliai görögből német állami nyelvvizsgája van.

Párttagsága nincs. Nős, 5 gyermek édesapja.

(forrás: MTI, hvg.hu, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink