hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Lemerültek és híztak a magyarok a pandémia alatt

A magyarok változtatnának a pandémia és a korlátozások mentális és fizikai állapotukra gyakorolt negatív hatásain – írja a hvg.hu.

A Huawei Technologies és az Ipsos tíz európai országban, köztük Magyarországon végzett, reprezentatív online felmérésében arra kereste a választ, hogy az elmúlt egy év, különösen a koronavírus-járvány és az azzal járó korlátozások milyen egészségügyi, mentális és szociális hatással volt az emberekre. Arról is kérdezték a felhasználókat, mit és hogyan terveznek tenni és változtatni fizikai és mentális egészségük javítása érdekében.

Kiderült, nem csak fizikálisan, de mentálisan is megterhelő volt az elmúlt egy év a magyarok számára. A válaszadók szerint a járvány időszaka negatív hatással volt életük különböző aspektusaira – elsősorban a testi és lelki egészségükre. A kutatás szerint mozgáshiány és az ezzel összefüggő súlygyarapodás jelentette a legnagyobb problémát, de a szorongásos tünetek is gyakoriak. A válaszadók 44 százaléka érzi úgy, hogy sokkal kevesebb energiája van, 40 százalékuk aggódik a jövő miatt és 37 százalékuk küzd különböző alvászavarokkal.

A lezárások súlyos következményekkel jártak a hazai válaszadók fizikai állapotára nézve: 48 százalékuk több időt töltött a tévé előtt, mint korábban, emiatt sokan felszedtek pár kilót, egészségtelenebbül táplálkoztak és kevesebbet mozogtak. A megkérdezettek harmada válaszolta azt, hogy nőtt a testsúlya ezen időszak alatt, ők átlagosan 7,2 kilogrammot szedtek fel – olvasható a hvg.hu-n.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a szellemi munkát végzőket nagyobb arányban érintette a súlygyarapodás problémája. Ennek következtében 40 százalékuk szedett fel pár kilót. A 35 és 44 év közötti válaszadók, valamint a megkérdezett nők negyede (26%, 25%), a menedzserek közel harmada (31%) jelölte meg legfőbb hízási okként azt, hogy gyermeke online oktatás miatt otthon volt az iskolaidő alatt.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink