hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Lemerült az elem, kimerült a kassza

Molnár Manassé egy augusztus végi reggelen arra ébredt, hogy lemerült az agyában az elem – kezdi történetét az Index, ami azzal bonyolódik, hogy a kórháznak meg a költségkerete merült ki...

A mélyagyi stimuláció – ennek energiaforrása volt az elem  – a fiatalember 10-ből 10-es súlyosságú Tourette-szindrómájának tüneteit enyhítette. Amikor kimerült Manassé arca, keze, válla és gigája úja szinte folyamatosan tikkelt. Rémülten rohant a János Kórházba, ahol a pacemakerét beültették, ott pedig közölték vele a rossz hírt, hogy a kórház OEP kerete kimerült, és a drága elemet november elejéig nem fogják kicserélni.

A neuropacemakereket körülbelül 4 évvel ezelőtt kezdték el Tourettes betegnek is beültetni, előtte főként a Parkinson-kór kezelésére használták. „Mivel egy elem ilyen betegek esetében átlagosan 4-4,5 évig bírja, ebben az évben az elsőként kezelt betegek közül sokaknak lemerült, és cserélnünk kellett. Ezért az erre elkülönített pénz már júliusban elfogyott a kórházban, amit jeleztünk az OEP és a szakmai kollégium felé is” – idézik a fiatalember kezelőorvosát.

Az OEP továbbhárította a problémát – írja  a lap  – , szerintük egyrészt az orvosnak már jóval előbb észlelnie kellett volna az elem lemerülésének a veszélyét, másrészt a gyártó cégnek garanciában ki kellene cserélni az eszközt, mivel az a szakmailag elvártnál hamarabb elromlott. A cég, a Medtronic azonban az elemes eszközeire ilyen típusú garanciát nem vállalt, mivel annak működési ideje a betegek állapotától is függ. Egy jóval drágább, akkumulátoros eszközükre van 9 év garancia, ilyet azonban elsőre, éppen az ára miatt sosem ültetnek be betegeknek, hiszen azt sem lehet tudni, hogy használni fog-e.

Az Index ez alkalommal egy jó hírt is fűz a meglehetősen nyomasztó történethez: eszerint a cikk készülte közben az OEP kivételt tett, és előre finanszírozta a fiatalember műtétjé. Sőt egy tanácskozást összehívtak a kezelést végző kórházakkal, hogy megbeszéljék, hogyan oldható meg a finanszírozás problémája.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink