hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Lemaradásban az egészségügy is

Csath Magdolna: Jelentős lemaradás volt tapasztalható az oktatás, az egészségügy és a szociális szektor beruházásaiban tavaly 2015-höz képest.

Jelentős lemaradás volt tapasztalható az oktatás, az egészségügy és a szociális szektor  beruházásaiban tavaly 2015-höz képest, pedig ezek a gazdaság hosszú távú versenyképessége, a nagy hozzáadott érték szempontjából fontosak – figyelmeztetett Csath Magdolna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 aktuális csatornán szombat reggeli műsorában.

A közgazdász kifejtette: egy ország versenyképességének szempontjából minimális feltétel, hogy az állam legalább ne gátolja a vállalkozásokat. Ezen a téren is nagyot lehet lépni, ha olyan konkrét kérdéseket kezelnek, mint az, hogy az adóbevallás minél kevesebb időt és kiadást jelentsen egy vállalkozás számára, vagy csődhelyzetben a kisebbségi tulajdonos milyen védelmet kapjon.

A foglalkoztatási helyzetre kitérve elmondta, Magyarországon a legnagyobb hiánycikk a munkaerő, és miután a külföldre áramlás stagnál, a közfoglalkoztatottak száma pedig csökken, vélhetően a versenyszférában dolgozók száma nő.

Csath Magdolna rámutatott, hogy Magyarországon a foglalkoztatottak aránya már meghaladja a 67 százalékot, ez az arány közelít a 70 százalékos európai átlaghoz. A pozitív folyamatok között említette, hogy  fiatalok körében 11 százalékra csökkent a munkanélküliség.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink