hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Lelkészi erőt meríthet az egészségügy

„…fantasztikusan jó társaságba kerültem. Cigányokkal, prostituáltakkal dolgoztam együtt, rajtam kívül mindenki büntetett előéletű volt – idézi fel a humántárca leendő vezetőjének egykori diósgyőri vasmunkásévét politikai portréjában a Népszabadság.

Balog Zoltán később, a nyolcvanas években református lelkészként teljesített szolgálatot. A rendszerváltáskor azért a Fidesznél kötött ki, mert a népi-urbánus megosztottságot tartotta a magyar szellemi élet egyik legnagyobb problémájának: úgy ítélte meg, egyedül ez a párt képes függetleníteni magát ettől az ellentéttől.

Egyház-politikai tanácsadóként évekig dolgozott annak a Fodor Gábornak a munkatársaként, aki aztán viharos körülmények között az SZDSZ-hez igazolt. Balog 1998-ban, az első Orbán-kormány megalakulásakor a miniszterelnök főtanácsadójaként tűnt fel, s nem csupán főtanácsadója, vallási értelemben lelki vezetője is volt a miniszterelnöknek. „Bennem ez a két szerep összetartozik” – mondta.

Az őszödi beszéd után tevékeny részese volt annak a karaktergyilkosságnak, amelyet a Fidesz sikeresen hajtott végre Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen. Nem válogatta meg a partnereit. Nyilvánosan együtt szerepelt Morvai Krisztinával, aki később a szélsőjobboldal arcaként kamatoztatta ismertségét. A Balog által vezetett fideszes pártalapítvány 2007-ben – meghatóan szép méltatás kíséretében – kitüntette Gaudi-Nagy Tamást, aki aztán szintén jobbikosként vált parlamenti képviselővé.

Balog Zoltán nem vádolható szélsőséges nézetekkel. Ennek ellenére 2008-ban – Lezsák Sándorral az oldalán, Lakiteleken – beszédet mondott az alpári antiszemita kirohanásai miatt sokat támadott Prohászka Ottokár katolikus püspök szobrának avatásán.

2010-ben a Fidesz kétharmados győzelme után - társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárként - az egyházi területről átváltott a romaügyekre. Valószínűleg őszintén hitt abban, hogy – „új szemlélettel”, szakítva az „emberi jogi dogmatizmussal” – képes lesz viszonylag rövid időn belül is eredményeket felmutatni – írja bővebb portréjában a Népszabadság.

(forrás: Népszabadság)

cimkék

hirdetés

Könyveink