hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Lélegzetvizsgáló

Svájci kutatók olyan mikro-műszert fejlesztettek, amely a lélegzetből mutatja meg, hogyan bontja le a szervezet a zsírt, írja a Piac&Profit.

A kilégzett levegőben több mint 870 parányi cseppfolyós részecske található. Ezeket vizsgálva következtetni lehet betegségekre, vagy éppen arra, hogyan bomlik le a szervezetben egy gyógyszer és általában: milyen folyamatok játszódnak ott le. A Zürichi Műegyetem kutatói munkaközösségben dolgoznak az új vizsgálati módszeren. Olyan mikro-érzékelőket fejlesztenek ki, amelyek tudják a lélegzetbőlrögzíteni és mejeleníteni ezeket a részecskéketírja a Piac&Profit.

Nyolc éves munkával készült az első ilyen érzékelő. Azt vizsgálják vele, hogyan és mikor bomlik le a zsír a sportolók szervezetében. Ehhez a zsírsavak lebomlásának egyik termékét, az azetont mérik.

A kilégzett levegőben több mint 870 parányi cseppfolyós részecske található
A kilégzett levegőben több mint 870 parányi cseppfolyós részecske található

A nano-méretű érzékelők anyagának keresésénél arra jutottak, hogy a wolframtrioxidhoz kapcsolt szilíciumatomok a legalkalmasabbak ezekre a mérésekre. A különleges anyagnak el kell különítenie az azetont, emellett bírnia kell mind a meleget, mind a levegő nedvességét és meg kell birkóznia mindazokkal a jelenségekkel, amelyeket a kilélegzett levegővel érik.

Tekintettel a mikro-méretekre, az ilyen érzékelők a jövőben akár mobil készülékekbe is beépíthetők lesznek, a páciens maga is tudja vizsgálni a kibocsátott levegő lapján szervezete állapotát.

(forrás: Piac&Profit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!