hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Lehetne szabályosabb a közbeszerzés

Továbbra sem biztosított minden feltétel ahhoz, hogy a kórházak maximálisan betartsák a közbeszerzési törvényt, írja a Magyar Idők.

A kórházak és az eszközbeszállítók már ez év elején levélben jelezték Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek: a kórházak nem szándékosan nem tartják be a közbeszerzési szabályokat, hanem mert ellenkező esetben nem tudnák ellátni a betegeket. Sokszor előfordul, hogy az intézményeknek maguknak kell megvásárolniuk olyan tételeket, amelyeket elvileg az állami kórházfenntartónak kellene beszereznie, de elmarad vagy késik a tenderkiírás, ám az adott eszköz nélkül nem lehet például operálni.

Az érintettek azt kérték: a kormány először szüntesse meg azokat a körülményeket, amelyek arra kényszerítik az intézményeket, hogy a betegellátás érdekében szabálytalan megoldásokat alkalmazzanak.

A levél hatására június 8-án a kormány, valamint a beszállítók és a kórházak képviselői megbeszélést tartottak, és megállapodtak abban, hogy a kórházi és szakmai szervezetek összefoglalják az orvostechnikai közbeszerzések során jelentkező problémákat, valamint javaslatokat tesznek azok megoldására. Ezt az anyagot még szeptember végén megküldték az érintett szervezetek Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárnak, kérve, mielőbb álljon fel egy, a kormányzati szereplőket is magába foglaló munkacsoport a szükséges jogszabályi változtatások előkészítése érdekében.

Választ azóta nem kaptak, és a tárcánál a Magyar Idők megkeresésére sem rea­gáltak arra, mikorra várható a munkacsoport felállítása, illetve hogy rövid, illetve középtávon milyen intézkedések várhatók a kórházi közbeszerzések gördülékenyebbé, ugyanakkor törvényesebbé tétele érdekében.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink