hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Lehetetlen küldetésre vállalkozott a kormány a gyógyszerkasszában?

Komoly visszhangot váltott ki a kormány gyógyszerkasszát megkurtító terve - a Portfolio összeállítása.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint nehezen képzelhető el, hogy a kormány 2013-ig 120 milliárd forinttal tudja majd csökkenteni az állami gyógyszerkiadásokat. A gyógyszerforgalmazásban érintettek úgy vélik, hogy a forráskivonás még lehetetlenebb helyzetbe hozná a gyógyszer-kiskereskedelmet. A Magyar Gyógyszerészi Kamara pedig nem tartja reálisnak a tervezett megtakarítás teljes összegét.

120 milliárd forint, de hogyan?

A kedden ismertetett Széll Kálmán Terv alapján azt mondhatjuk: a gyógyszerkassza esetében is beigazolódtak az előzetes várakozások. 2012-ben 83 milliárd forintos megtakarítás, 2013-ban további 37 milliárd forintos spórolás jöhet a gyógyszerkasszában. Így az állami gyógyszerkiadások jelentősen csökkenhetnek az idei 350 milliárd forintos terv után.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTV Este című műsorának szerdai adásában úgy fogalmazott, hogy "most a gyógyszerkassza támogatási rendszere az egy teljesen átláthatatlan rendszer". Úgy kell átalakítani a gyógyszerkasszát, hogy egy: ne nőjenek a gyógyszerárak, kettő: ne kelljen ennyi közpénzt elkölteni, magyarul a valóban a gyógyulni vágyó emberek érdekeit kell úgymond finanszírozni, és nem a gyógyszergyárakat - nyilatkozta a köztévé műsorában Szijjártó.

Olyan megoldási javaslatot fog hozni a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, amely biztosítja azt, hogy nem fognak emelkedni a gyógyszerek árai - hangsúlyozta és egyben ismételte meg a Széll Kálmán Terv üzenetét a szóvivő.

Lehetetlen vállalkozás?

"A 120 milliárdos elvonás nem feltétlenül jelenti azt, hogy ennyi pénzt vesznek ki a gyógyszerkasszából. Ezt az eredményt a gyógyszerkassza kiadásainak csökkentésével és a bevételek növekedésével is el lehet érni. A kérdés csak az, milyen lesz az arány a kettő között" - mondta az Indexnek Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző központjának projektvezetője az Indexnek.

Sinkó szerint a gyógyszercégeknek tényleg van pénzük, de a mostani évi 50 milliárdos befizetés felett eszük ágában sincs többet adni a magyar államnak. Ha a következő években mondjuk további 40-50 milliárdot akarnak elvenni tőlük, egyszerűen kivonulnak a piacról, elviszik a kutatás-fejlesztési tevékenységet és a gyártói kapacitásokat az országból. Ez már munkahelyek elvesztésével, érzékelhető GDP-csökkenéssel járhat, azaz ezzel a magyar kormány szabályosan levágná az aranytojást tojó tyúkot, figyelmeztetett a szakértő.

A közgazdász szerint ugyanakkor a pénz egy részét "szépen és intelligensen" is el lehet kérni ezektől a cégektől, ami tárgyalástechnikai kérdés:

- Ilyen például a generikus termékek árának csökkentése. Sinkó szerint van lehetőség arra, hogy az originális és generikus készítmény közötti árkülönbséget 50-60 százalékra növeljék (a jelenlegi 30 százalékról). Ezekkel a megállapodásokkal akár 15-20 milliárdot is spórolhatna az állam meglátása szerint.

Álláspontja szerint van még legalább 5-10 milliárdos tartalék az orvosok gyógyszerfelírási szokásainak felülvizsgálatában is.

Sinkó Eszter szerint még így is nehezen képzelhető el, hogy 2013-ig ezekkel az intézkedésekkel 120 milliárddal csökkenteni lehet az állami gyógyszerkiadásokat. Ha minden szereplő összehúzza magát, ebből legfeljebb 50-60 milliárd forint jöhet ki - mondta az Indexnek az egészségügyi közgazdász.

A Portfolio teljes cikkét itt olvashatja.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés