hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Lehet-e tiltott teljesítménynövelő egy protézis?

Milyen pszichés nyomást okoz például egy ép sportoló számára a bizonytalanság, hogy mit tudhat az ellenfél protézise? – teszi fel a kérdést a NOL egy különös jelenség kapcsán.

Markus Rehm a múlt szombaton 824 centis eredménnyel német bajnoki címet nyert távolugrásban, s ezzel egy olyan vitát katapultált a figyelem középpontjába, amely a jövőben minden bizonnyal egyre hevesebben folyik – idézi fel a lap. Rehm ugyanis tizennégy volt, amikor egy wakeboard-balesetben elvesztette a jobb lábszárát. A térd alatti amputálás azonban nem gátolta meg abban, hogy újra deszkára álljon, és két évvel később második lett a német ifjúsági bajnokságon.

Ez után áttért az atlétikára, s máig a 100 méteres síkfutásban, valamint a távolugrásban szerepel. Az utóbbi számban a protéziséről, vagyis nem ép bal lábáról rugaszkodik el a homokágy felé. Időközben London paralimpiai bajnokává és világrekorderré vált, több vb- és Eb-aranyérme van a sérült sportolóknak rendezett versenyekről.

Az idén februárban aztán megugrotta az ép versenyzőknek szervezett német bajnokság nevezési szintjét. A helyi szövetség, a Deutscher Leichtathletik-Verband féléves gondolkodás után hagyta rajthoz állni Ulmban, mondván: ott majd alaposan kivizsgálják, hogy a fair verseny feltételei adottak-e. Az eredményt már ismertettük: Rehm a dobogó felső fokára lépett, és ezzel részvételi jogot nyert az Európa-bajnokságra, amelyet e hónap közepén rendeznek. A szövetség azonban nem nevezte be őt a zürichi versenyre – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink