hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Legyen vörös a péntek!

A szív- és érrendszeri betegségek következtében több nő hal meg világszerte, mint a rosszindulatú daganatok, a tuberkulózis, a malária és az AIDS miatt együttvéve - hívta fel a figyelmet a nők szívének egészségét szem előtt tartó Pirosban A Nőkért (PAN) mozgalom, amely arra buzdítja az embereket, hogy május 4-én viseljenek valami pirosat: ruhát, sálat vagy épp nyakkendőt – írj a az MTI.   

A Szív Világszövetségének a nők szíve védelmével foglalkozó mozgalma 40 országban igyekszik tudatosítani, hogy a szívroham vagy a szélütés nemcsak a férfiak betegsége, hanem mindkét nem képviselői halálának legfőbb okozója. Az Európai Unióban több nőt öl meg szív- és érbetegség, mint férfit: a férfiak 44 százaléka hal meg infarktusban vagy szélütésben, a hölgyeknek 55 százaléka. A helyzet Magyarországon még rosszabb: a nők halálozásának 57 százalékát okozzák szív- és érbetegségek, a férfiaknál ezek 45 százalékban felelősek a halálozásért.

Kevésbé közismert, hogy a nők szív- és érrendszeri veszélyeztetettsége sok szempontból nagyobb, mint a férfiaké. Ha fiatal nő kap infarktust, nagyobb az esélye, hogy meghal, mint a hasonló korú férfié. A dohányzó nőknél pedig sokkal súlyosabb érszűkület alakul ki, mint a férfiaknál.

A Pirosban A Nőkért mozgalom neve onnan ered, hogy jelképe egy piros női ruha, melyet a nemzetközi ismertetőkben világsztárok viseltek, felirata pedig a következő: "Ez nem piros női ruha. Ez vörös riadó!"

A világszervezet két hazai képviselője, a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szív Alapítvány azon dolgozik, hogy a PAN ne kampány legyen. Sürgetik, hogy a nők szívének veszélyeztetettsége beépüljön a köztudatba és a betegség megelőzésének szempontjai folyamatosan érvényesüljenek: ne legyen emelkedett a kóros vérzsírok szintje, a vércukor vagy a vérnyomás, fontos a dohányzás mellőzése, az egészséges étkezés és testsúly, emellett fontos a rendszeres mozgás.

A PAN mozgalom nem rendez az ország városaiban fölvonulást, pusztán azt igyekszik elérni, hogy mindenki tudja, értse, milyen fontos egészségügyi, életmódbeli kérdésről van szó.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink