hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Leginkább csak állagmegóvásra jut - Jó néhány kórház kifejezetten lepusztult

Elavult épületek jellemzik a hazai fekvőbeteg-intézmények többségét. Noha évente sok milliárdra rúg az állami és önkormányzati támogatás összege, és a kórházak saját forrást, alapítványi vagy szponzori támogatást is felhasználnak, a rendelkezésre álló pénzből mégis főként csak az állagromlás megakadályozására, a legszükségesebb rekonstrukciókra futja.

"A hazai kórházak többségében még messze vagyunk attól, hogy a kezelés környezete, az elhelyezés, a hotelszolgáltatások a betegek komfortérzetének biztosításával hozzájárulhassanak a gyógyítás sikeréhez. A betegek jó néhány kórházat kifejezetten lepusztultnak tartanak." Egyebek közt ez a megállapítás olvasható az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) abban a tanulmányában, amely a fekvőbeteg-ellátás elmúlt tíz évét veszi górcső alá. Az ÁSZ Fejlesztési és Módszertani Intézetének munkatársai leszögezik: az épületek 35 százaléka a második világháború előtt, csaknem fele 1950-1985 között épült. Nem csoda, hogy a kórházak jelentős része építészeti és épületgépészeti szempontból is elavult.

"Az infrastruktúra korszerűsítése csak jelentős források igénybevételével valósulhat meg" - vélik az ÁSZ szakértői, akik szerint ehhez nem rendelkeznek megfelelő forrásokkal a tulajdonosok, legtöbb helyen az önkormányzatok.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Köbli Anikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés