hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Leggyakrabban a kiegészítőktől kerülnek a sürgősségire

Az utóbbi hat évben négyszeresére emelkedett a figyelemhiány-hiperaktivitás gyógyszerei miatt sürgősségi osztályra kerülő fiatal felnőttek száma – írja a PharmaOnline.

Az Egyesült Államok szerabúzussal foglalkozó pszichiátriai szolgálatának adatai szerint a figyelemhiány-hiperaktivitás betegség (ADHD) kezelésében alkalmazott szerek miatt csaknem 23 ezer fiatal felnőtt került sürgősségi osztályra 2011-ben. A 18 és 25 év közöttiek csoportjában regisztrálták a legmeredekebb emelkedést.

A mostani jelentésben az alábbi szerek szerepelnek: Ritalin (Novartis), Adderall (Shire), Strattera (Eli Lilly), Vyvanse (Shire), valamint ezek generikus megfelelői. Meg kell ugyanakkor jegyezni, hogy az esetek többségében nem maga a szer okozta a sürgősségi osztályos ellátást igénylő problémát, hanem az, hogy az érintettek az ADHD gyógyszerét koffeintartalmú tablettákkal vagy energiaitalokkal együtt vették be. Ezen túlmenően olyanok is szerepelnek az esetek között, ahol alkoholfogyasztás is közrejátszott a tünetek kialakulásában – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés