hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Legfeljebb a rendelőt fizetnék

A TÖOSZ települési szövetség nem pártolja, hogy az önkormányzatok a rendelőfenntartásnál többet, például a háziorvosi asszisztencia bérköltségét is magukra vállalják – írja a SONLINE.

– A TÖOSZ kezdettől fogva amondó, hogy az iskolák üzemeltetésének felemás „államosítása” helyett az egészségügyi rendszert kellene egységesíteni – idézi a lap Schmidt Jenő tabi polgármestert, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökét. – Az egészségügybe ugyanis az önkormányzatoknak nincs beleszólása. A beteg rendel, az egészségpénztár fizet, a szakmai ellenőrzést pedig a tisztiorvosi szolgálat végzi. Az önkormányzatok a rendszerbe tett pluszpénzt legfőképpen a rendelők fenntartására, üzemeltetésére és az abból eredő veszteség finanszírozására költik. S a központi orvosi ügyelethez is tetemes költséggel járulnak hozzá. Saját bevételeikből a települések országos szinten több mint negyvenmilliárd forintot tesznek az egészségügyi ellátásba.
Schmidt Jenő úgy véli, akkor járnak el helyesen az önkormányzatok, ha csak a saját tulajdonukban lévő rendelőépületekre költenek, minden mást központi finanszírozásból teremtsenek elő. Ez esetben a háziorvosnak nem kellene bérleti díjat fizetnie, a település állná a rezsit, a takarítás, a felújítás költségeit. Minden más egészségügy, tehát állami feladatolvasható a sonline.hu-n.

(forrás: Sonline)
hirdetés

Könyveink