hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Legalább négy hónapos korig kizárólag szoptatni kell

A négy hónapos korig történő szoptatás csökkenti a légúti és a gyomor- és bélrendszeri fertőzések gyakoriságát – erről számolt be egy prospektív, populációs alapú kohorszvizsgálat a Pediatrics június 21-i számában.

„A csak szoptatással táplált csecsemőknél ritkábbak a fertőzések. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban olyan vizsgálatokat szorgalmazott, amelyekből kiderül, hogy van-e előnye annak, ha nem csak négy, hanem hat hónapig tart a kizárólagos szoptatás” – mondta Liesbeth Duijts, a rotterdami Erasmus Egészségügyi Központ munkatársa.

A vizsgálatban 4164 nő vett részt, akik a kizárólagos és a részleges szoptatás tartamára vonatkozó kérdőívet töltöttek ki. Eszerint hat csoportot különböztettek meg:

  1. nem szoptatott;
  2. négy hónapnál rövidebb ideig részlegesen szoptatott, aztán nem szoptatott;
  3. négy-hat hónapig részlegesen szoptatott;
  4. négy hónapig csak szoptatott, utána nem szoptatott;
  5. négy hónapig csak szoptatott, utána részlegesen szoptatott;
  6. hat hónapig csak szoptatott.

Az anyák beszámoltak arról is, hogy gyermeküknek egyéves koráig hányszor jelentkezett olyan felső légúti, alsó légúti vagy gasztrointesztinális fertőzése, amellyel orvoshoz fordultak.

Azoknál a csecsemőknél, akiket négy hónapig kizárólag, majd utána részlegesen szoptattak, kisebb volt a fertőzések aránya hat hónapos korukra, mint a soha nem szoptatott csecsemőknél. A kockázat felső légúti fertőzés esetén 65 százaléka, alsó légúti fertőzésre vonatkozóan 50 százaléka és gyomor- és bélrendszeri fertőzések esetén csak 41 százaléka volt a nem szoptatott csecsemők kockázatának. Még a 7-12. hónap között is csak 46 százalékos volt az alsó légúti fertőzések kockázata a szoptatott csoportban.

Hasonlóak voltak az eredmények akkor is, ha a csecsemőket hat hónapos korukig kizárólag szoptatással táplálták. A részleges szoptatásnak azonban még akkor sem volt hatása a fertőzések gyakoriságára, ha az hat hónapig tartott.

A szerzők arra következtettek, hogy legalább négy, de inkább hat hónapos korig kizárólag szoptatással kell táplálni a csecsemőket – négy hónapig tartó szoptatás esetén azonban tovább is, legalább még két hónapig részleges szoptatásra van szükség.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medscape Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink