hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Leépítés és gyárbezárások a Pfizernél

Óriási elbocsátást jelentett be a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari szereplője. Az amerikai Pfizer a következő öt évben 6 ezer dolgozójától válik meg, azaz a teljes munkaerő-állomány 18%-át építi le. A leépítések mind a 78 gyártó egységét érintik majd a cégnek.

A bejelentés szerint a kapacitáscsökkentést a rivális Wyeth felvásárlása teszi lehetővé és szükségessé. Ennek keretében tehát nyolc különböző gyárat zárnak be Írországban, Puerto Rico-ban és az Egyesült Államokban 2015 végéig, valamint további hat gyártó egységben csökkentik a kibocsátást, főként Németországban és Nagy-Britanniában.

A New York Times összeállítása kiemeli, hogy a Pfizer-nek a Wyeth akvizíció előtt 40 gyára volt világszerte, azonban a rivális bekebelezésével kb. három tucat új gyár került a tulajdonába, ami már indokolttá tette a párhuzamos tevékenységek felszámolását. A bezárásra kerülő gyárakban pirulákat, befecskendezhető gyógyszereket, biotechnológiai gyógyszereket és egészségmegőrző termékeket gyártanak jelenleg.

A kapacitásszűkítés révén a Pfizer 2012-re 4–5 milliárd dollárral tervezi csökkenteni a kiadásokat. A cég reményei szerint a költségcsökkentés ellensúlyozhatja a Pfizer zászlóshajójának tartott Lipitor nevű gyógyszer esetlegesen visszaeső bevételi számait. A koleszterin elleni készítmény, amely éves szinten 12 milliárd dollár bevételt hoz a cég számlájára, jövőre kikerül a licensz védelem alól, így feltehetően komoly generikus versennyel szembesül majd (Equilor). 

Dr. Rékassy Balázs a magyarországi leányvállalat közkapcsolati, stratégiai, és ügyfélkapcsolati Igazgatója a MedicalOnline kérdésére elmondta, hogy a Pfizer költségcsökkentésre és gyártókapacitások optimalizálására tett döntése sem a hazai szervezetet, sem a hazai szervezet ügyfeleit nem érinti közvetlenül. A Wyeth és a Pfizer magyarországi  leányvállalatának összeolvadása végső fázisában van, így mára alapellátási, speciális, vakcina, recept-nélküli és állat-egészségügyi üzletágaik működnek, és hamarosan elérhetőek lesznek  saját generikus üzletáguk termékei  is.  

Hangsúlyozta, hogy a  Pfizernak, a világ legnagyobb gyógyszer-óriásának változatlanul az a célja,  hogy minél szélesebb körben jó minőségű, megfizethető árú, innovatív gyógyszereket biztosítson, a világ számos pontján ugyanúgy, mint Magyarországon is. Ezért indítja el itthon is a Lipitor (Sortis) hatóanyagának, az atorvastatin tartalmú generikumnak a hazai forgalmazását a Pfizer a magyarországi  sztatin piacon, amelyet  mára már több generikus termék ural.

Dr. Nagy Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink