hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Leállt Magyarországon a hepatitis C szűrés

Teljesen leállt Magyarországon a HCV-s betegek szűrése – mondta a Világgazdaságnak Makara Mihály, a Budai Hepatológiai Centrum főorvosa.

Tavaly havonta mintegy kétszáz betegnél kellett megkezdeni a hepatitis C miatti kezelést, az idén száznál is kevesebbnél. Korábban voltak szűrések börtönökben, a háziorvosoknál, a VIII. kerületben pedig egy mobil labor is járta az utcákat.

Makara Mihály szerint az újonnan regisztrált fertőzött betegek száma a szűrés leállása miatt csökken. A leállás oka, hogy a hepatitis C-t és a koronavírust is ugyanazok a szakemberek gyógyítják, a fókusz pedig az utóbbi betegségen van.

A fertőzés mielőbbi felfedezése és a beteg gyógyítása azért is fontos, mert ezzel előzhető meg például a májzsugor, a májrák és több más szövődmény, és szüntethető meg a fertőzőképesség.

A gyógyításra rendelkezésre álló gyógyszerek 96 százalékban hatásosak. Ehhez Makara Mihály szerint jól szervezett és újrainduló szűrőprogramokra van szükség. „Számos olyan betegről tudunk, aki májátültetésre várt a HCV-fertőzés miatt, de vírusmentes lett, regenerálódott a mája, és lekerült a várólistáról” – mondta a főorvos a Világgazdaságnak.

(forrás: Világgazdaság)

cimkék

Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés