hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Lázár: újra kell szabályozni a dohánypiacot

A Fidesz frakcióvezetője szerint a dohánypiac és -kereskedelem teljes újraszabályozására van szükség.

Lázár János budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ennek nincs akadálya, a szabályozási lehetőségeket ősszel tekintik át.

A politikus hangsúlyozta, kényes kérdésről van szó, amelyet más élvezeti cikkek adópolitikájától külön kell kezelni. Meg kell vizsgálni, mekkora ez a piac, igaz-e, hogy 500 milliárd forintot költenek a magyarok cigarettára évente, hogy óriási a feketekereskedelem, hogy a multinacionális láncok minden gond nélkül kiszolgálnak 18 év alattiakat, hogy a forgalom nagy része külföldre vándorol, és hogy a nagy cigaretta- és dohánygyártók külföldi multicégek - sorolta.

Egy doboz cigaretta árának alakulása 1996-2011 (fotó: MTI)

Mint kifejtette, a magyar dohányfogyasztási kultúrában jelen vannak az alacsonyabb adótartalmú, ám a társadalom széles körében fogyasztott dohányok, és vannak más, elsősorban multinacionális vállalkozások által előállított dohánytermékek.

A vita lényege az volt - folytatta -, hogy "mi egyetlenegy csoportot sem szerettünk volna kedvező helyzetbe hozni" a másik vagy éppen a társadalom rovására. "Nem akartuk, hogy üzleti érdekek vagy lobbiérdekek érvényesüljenek egy-egy adópolitikai döntés kapcsán", ezért abban állapodott meg a Fidesz a nemzetgazdasági tárcával, hogy áttekintik a teljes újraszabályozás lehetőségét - mondta Lázár János, példaként említve, hogy Ausztriában a dohánytermékek forgalmazása csak trafikokban lehetséges.

Bár a nemzetgazdasági tárca javasolta, mégsem emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, miután az Országgyűlés múlt hétfőn az alkotmányügyi bizottság zárószavazás előtti indítványának elfogadásával törölte az erre vonatkozó passzusokat a gazdasági tárgyú törvények módosítását célzó kormányzati előterjesztésből. A Fidesz később azt közölte, hogy az adótörvények vitájában lesz döntés a dohánytermékek adószabályairól.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink