hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Látszik az agyukon, hogy semmit sem felejtenek

Meglepő sajátosságokat tártak fel az életük szinte minden pillanatára emlékezők agyában és mentális folyamataiban, írta az MTI.

A különleges életrajzi emlékezet jelenségét először 2006-ban dokumentálta James McGaugh neurobiológus és csoportja az irvine-i Kaliforniai Egyetemen (UCI). A Neurobiology of Learning and Memory című szakfolyóiratban most megjelent tanulmány azonban az első, amely tudományos bizonyítékot szolgáltat mintegy tucatnyi ilyen különleges képességű ember szokásostól eltérő agyműködésére vonatkozóan.

Mint a kutatók megállapították, minden egyes résztvevő agyi szerkezete kilenc meghatározott területen eltért a kontrollszemélyek agyi felépítésétől, a különleges életrajzi emlékezettel rendelkezők agyában például nagyobb tömegű volt a fehérállomány az agy középső és elülső részén. A legtöbb agyi különbözőség az életrajzi memóriával összefüggő területeken volt, "így kapunk egy leíró, koherens történetet arról, ami zajlik" - idézte Aurora LePortot, a kutatók egyikét a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál.

Meglepő módon ezek a szuper önéletrajzi emlékezettel bíró emberek nem értek el magasabb pontszámot a rutin laboratóriumi memóriateszteken és azokban a feladatokban, ahol az ismétlésre épülő emlékezetükre volt szükség. Amikor azonban életük azon személyes vagy társadalmi eseményeire került sor, melyek 10 és fél éves koruk után történtek, akkor "figyelemre méltóan jobbak voltak életük részleteinek felidézésében" - tette hozzá McGaugh, a kutatás vezetője.

Mindez arra utal a szakemberek szerint, hogy az emlékezet egy különleges formájáról van szó. Mint LePort elmondta, az interjúk alatt elég volt egy dátumot megadni a különleges életrajzi emlékezetű embereknek, és ők azonnal, gondolkodás nélkül képesek voltak felidézni az akkor történteket. A csoport tagjai közül sokan voltak gyűjtők, akik különböző magazinokat, bélyeget, képeslapokat vagy éppen cipőket gyűjtöttek, és jellemzően gyakoribb volt körükben a kényszeres-rögeszmés viselkedés is.

(forrás: MTI, Science Daily)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink