hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Látniuk kell a jövőjüket a kórházaknak

Hamarosan bemutatja a kormány az egészségügy megmentését célzó vitairat, a Semmelweis-terv szakmai hozzászólásokat is integráló változatát. A koncepció mintegy kétezer oldalnyi vélemény beépítésével készült el.

Erről Török Krisztina, az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet (EMKI) főigazgatója beszélt csütörtökön egy szakmai konferencián. Az egészségügy átalakítása kapcsán úgy fogalmazott, a jövő év januárjáig „mindent meg kell csinálni”, a szoros ütemtervet az egészségügy helyzete indokolja. Májusra–júniusra minden kórháznak látnia kell, hogy 2012-től milyen irányba megy a fejlesztése, és ehhez milyen forrásokhoz tud jutni – tette hozzá.

A nagytérségi ellátásszervezéshez kapcsolódó feladatok egyik első lépésének Szócska Miklós országjáró körútját nevezte, amelynek során az államtitkár a megyékben vázolja a Semmelweis-terv célkitűzéseit. Ezután a kórházaknak kérdőívet kell kitölteniük, hogy a tárca átfogó képet kapjon helyzetükről. Várhatóan március közepétől két-három fős munkacsoportok látogatnak majd el az intézményekbe tapasztalatgyűjtésre, a szakmai kollégiumoknak pedig meg kell határozniuk, mi szükséges a megfelelő ellátáshoz.
Az EMKI célja, hogy a személyes interjúk, a kérdőívek, valamint különböző adatbázisok alapján májusban felvázolja a nagytérségi ellátásszervezés módszertanát – mondta Török Krisztina, hozzátéve, az intézményekben eddig leggyakrabban a humán erőforrással kapcsolatos gondokat említették.

Szócska Miklós országjáró körútjának csütörtöki, zalaegerszegi állomásán bölcs döntésnek nevezte, hogy évekkel ezelőtt Zalaegerszegen szívsebészeti, Szombathelyen pedig sugárterápiás centrumot alakítottak ki. Mint az államtitkár elmondta, a munkamegosztást, a „természetes betegutakat” kívánják országszerte megerősíteni.

hirdetés

Könyveink