hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Látássérülteknek épül rehabilitációs központ

A látássérültek komplex rehabilitációját szolgáló, valamint oktatóközpontként működő intézmény alapkövét tették le pénteken Tatán; az intézmény a Vakok Állami Intézetének tatai telephelyeként működik 2015 szeptemberétől.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárára köszöntőjében kiemelte, a másfél milliárd forintos beruházás esélyt ad a látássérült emberek életének teljesebbé válásához, valamint fogyatékosságuk kompenzálása mellett foglalkoztatási lehetőséget teremt számukra.

Szabóné Berta Irén, a Vakok Állami Intézetének igazgatója elmondta, a rehabilitációs központ 45 főt láthat el és egyszerre 132 szakember számára biztosíthat továbbképzési lehetőséget. A 2600 négyzetméteres épület mellett 8000 négyzetméteres terápiás kertet alakítanak ki.

Tatát a jó közlekedés, a kertvárosias környezet és a város befogadó hozzáállása miatt választották helyszínként, emlékeztetett a projekt elindítójaként Soltész Miklós, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

A beruházás állami ingatlanon, a volt Dobi István Mezőgazdasági Szakképző iskola helyén valósul meg. A bentlakók számára saját fürdőszobával ellátott lakótereket építenek, a 36 szobából 8 nagyobb helyiség kerekesszékkel közlekedők számára is használható lesz. A rehabilitációs ellátás mellett 5 előadó és szemináriumi terem a látássérültekkel foglalkozó szakemberek továbbképzéseinek és a látássérültek különböző tanfolyamainak ad otthont. Az intézmény 35 új munkahelyet teremt a városban.

Az udvaron a terápiás kert egy részében a közlekedés tanulására alkalmas övezetet létesítenek, szilárd és laza burkolatú út, járdaszegély, rámpa és lépcső kialakításával, illetve a terület egy részén konyha- és pihenőkertet hoznak létre.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés