hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Lassítható az előrehaladott melanóma fejlődése

Két olyan új gyógyszer jelent meg, amelyek meghosszabbítják az előrehaladott melanómás betegek életét – az orvosok szerint a több évtizedes hiábavaló kutatás után ez jelentős fejlődésnek számít.

A két szer különböző módon befolyásolja a melanómát: az egyik egy specifikus genetikai mutáció ellen hat, amely serkenti a daganat növekedését, míg a másik a szervezet immunrendszerét aktivizálja a tumor ellen. A melanómát egyik szer sem gyógyítja meg, de 2 vagy több hónappal meghosszabbítják a melanómás betegek várható élettartamát. Jelenleg a metasztatizáló melanómában szenvedők általában 6–10 hónapig élnek.

Az egyik vizsgálatban a vemurafenib nevű szert kapó betegek 84 százaléka volt életben 6 hónap múltán, míg a dacarbazine-nal, egy régebbi kemoterápiás szerrel kezelteknek csak 64 százaléka. Másképpen megfogalmazva: a halálozás kockázatát a vemurafenib 63 százalékkal csökkentette. A hatás annyira kifejezett volt, hogy etikai okokból idő előtt megszakították a kísérletet, és a kontrollcsoport tagjainak is a vemurafenibet kezdték adni. Ennek folytán nem lehet tudni, mekkora a különbség a medián túlélésben a két kezelést összevetve. „Nem kell megvárnunk, amíg 675 beteg 50 százaléka meghal ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy az egyik szer jobb, mint a másik” – mondta dr. Antoni Ribas, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) munkatársa, a vizsgálat egyik kutatója.

A másik szer az ipilimumab, amely egy 502 beteget magában foglaló vizsgálatban dacarbazine-nal kombinálva a 9,1 hónapos medián túlélést (amit a csak dacarbazine terápiában részesülőknél tapasztaltak) 11,2 hónapra hosszabbította meg. Három év múltán az új gyógyszert kapók 20,8 százaléka volt életben, míg a kontrollcsoportba tartozók közül csak 12,2 százalék. A gyógyszer igazi jelentősége nem is a medián túlélés kismértékű meghosszabbításában rejlik, hanem abban, hogy a betegek egy része, 10–20 százaléka jelentősen hosszabb ideig él.

Mindkét vizsgálat eredményei a New England Journal of Medicine-ben jelentek meg.

Hangsúlyozni kell azonban, hogy nem csodaszerekről van szó: a metasztatikus melanómás betegek több mint a fele nem sok hasznát vette egyik gyógyszernek sem. A szakértők szerint még hatékonyabb szerekre lenne szükség, különösen azért, mert a melanóma több fiatal felnőttet érint, mint a legtöbb másféle rák. Mégis, ha csak 2 évvel hosszabb ideig él egy ilyen beteg, már ez is jelentős előrehaladás, hiszen 30 évesen ez a 2 év igen sokat jelent. – mondta dr. Anna C. Pavlick, a New York-i Egyetem melanóma programjának vezetője.

Fontosak az új szerek azért is, mert a melanómás esetek száma egyre nő. Az USA-ban 2010-ben 68 000 új eset és 8700 halálozás volt, míg 2000-ben még csak 48 000 volt az új betegek száma és 7700 a halálozásoké. Különösen gyorsan szaporodnak a melanómás esetek a 65 évesnél idősebbek és a 15–39 éves nők körében.

A vemurafenib célzott kezelést biztosít, gátolva azoknak a genetikai mutációknak a hatását – elsősorban a B-RAF généét –, amelyek elősegítik a tumor növekedését és terjedését. Ez a mutáció a melanómás betegek mintegy felében található meg, tehát gyógyszerhatás csak az ő körükben várható. A genetikai mutációt hordozó betegek kb. felében (azaz az összes melanómás beteg negyedrészében) a tumor jelentősen zsugorodik a kezelés hatására.

A naponta kétszer szájon át szedendő vemurafenibet a Roche és a Plexxikon fejlesztette ki, és várhatólag az FDA néhány hónapon belül engedélyezni fogja használatát az USA-ban. Az ipilimumab, amely az immunrendszerre hat, a Bristol-Myers Squibb fejlesztése, az FDA márciusban engedélyezte alkalmazását, s már kapható az USA gyógyszertáraiban.

Meg kell említeni azonban a vemurafenib kezelés árnyoldalát is: a betegek 38 százaléka megszakította a terápiát vagy csökkenteni kellett a dózist, mivel súlyos, nehezen tolerálható mellékhatások léptek fel: kiütés és ízületi fájdalom. Hasonló a helyzet az ipilimumabbal is. amelynek legsúlyosabb mellékhatása a májkárosodás.

Mindkét kezelés igen drága. Egy ipilimumab terápia 120 000 dollárba kerül; a vemurafenib pontos ára még nem ismert, de várhatólag évente több tízezer dollárra rúg majd a kezelés költsége.

Az orvosok alig várják, hogy kipróbálhassák, miként hat a két szer együtt alkalmazva. A Roche és a Bristol-Myers Squibb nemrég bejelentette, hogy erre vonatkozóan klinikai vizsgálatokat fognak végezni.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: The New York Times, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés