hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Lányok fűvel, alkohollal, babával

A drogfüggőséggel küzdő terhes nőktől a hazai egészségügyi rendszer fél. Van azonban kisszámú orvos, védőnő, aki szívesen foglalkozik velük – olvasható az NLCAFÉ cikkében.

A lap a Józan Babák Klubot mutatja be, amely segít a klienseknek rátalálni azokra  a gyógyítókra, akik őket is szívesen látják.

Nem meglepő – írják  –, ha egy ilyen páciens előtt félve áll az orvos is, főleg, ha a lány designeres. 2009., azaz a designerek térnyerése előtt még könnyebb volt kezelni a problémákat. „Bement egy lány, és azt mondta, hogy naponta szúrt kétszer vagy háromszor ennyi vagy annyi heroint, amfetamint. Megvolt a recept, hogy mit kell vele csinálni” – idézik Oberth Józsefet, az egyik projektgazda szervezet vezetőjét. – Most meg bemegy a kliens, és azt sem tudja elmondani, hogy mit használt és mennyit, csak azt tudni, hogy az ötödik hónapban jár, gondozatlan, és jó, ha van terheskönyve. Mit kezd ezzel egy orvos? Csak néz rá a páciensre, és vele együtt szorong. A hivatásával játszik, ha mellényúl.” A Józan Babák ilyenkor is képbe jöhet, ha a kliens hozzájárulásával információkat adhatnak az orvosnak, akár szerhasználatáról, akár egyébkénti egészségi állapotáról.

Egyébként a designer drogokról nem tudni, hogy károsabb hatással vannak-e a magzatra, mint az alkohol vagy a klasszikus szerek, sőt Oberth megjegyzi, hogy ők még nem találkoztak olyan esettel, hogy designer hatására fejlődési rendellenességgel született volna gyerek. „Kutatás nincs, a gyerekek egyelőre egyben, rendben vannak, sőt elég pofás kisbabákról beszélünk – mondja Mándi Bettina segítő. – Néhány gyereket látunk nőni, de hogy például a magatartásuk, a tanulási képességeik milyenek lesznek, azt még nem tudjuk.”

Józan Babák legtöbb kliense kábítószeres, de mehetnek hozzájuk alkoholfüggők is, sőt Mándi Bettina elmondása szerint már nagyon erős dohányos is volt náluk. Magyarországon nincs még csak hasonló projekt sem, mint ez a budapesti, így vidékről is érkeznek hozzájuk lányok. „Felesleges köröket futnánk, ha megkeresnénk a megyei kórházat vagy bármilyen más intézményt – mondja Oberth. – Eleve úgy jelentkeznek, hogy már próbálkoztak családgondozóval, védőnővel” – olvasható az nlcafe.hu-n.

 

(forrás: Nők Lapja Café)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés