hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Lactobacillus reuteri Protectis alkalmazása az acut hasmenések kezelésében és az antibiotikum asszociált-hasmenés megelőzésében

A Lactobacillus reuteri enyhítheti a rotavírosos bélgyulladás tüneteit és rövidítheti a gyógyulás idejét, illetve csökkentheti az antibiotikum okozta hasmenések előfordulását is.

A probiotikumok olyan, úgynevezett jótékony baktériumok, amelyek szájon át adva képesek megakadályozni a patogén baktériumok elszaporodását és toxintermelését, továbbá kedvező hatást gyakorolnak az immunrendszerre. Fontos kiemelni, hogy nem minden probiotikus törzs egyforma, így nem beszélhetünk általánosságban probiotikumokról, ahogyan például antibiotikumokról sem. A hatások kifejezetten törzs-specifikusak, és nem feltétlenül az a jobb készítmény, amelyben több törzs fordul elő. Az ESPGHAN 2011-es állásfoglalása is kiemeli, hogy egy probiotikum hatékonysága nem extraponálható más probiotikumra.

Több kontrollált klinikai tanulmány bizonyította a Lactobacillus reuteri hatásosságát acut, főként antibiotikum asszociált hasmenés és rotavírus okozta hasmenések kezelésében.

A vizsgált rotavírussal fertőzött kisdedek körében (6-36 hó) alkalmazott L. reuteri (108-1011 CFU) mind a betegség tüneteit, mind a rotavírus enteritis időtartamát szignifikánsan csökkentette.(1) Nagyobb adagok (1010-1011 CFU) alkalmazása esetén szignifikáns mértékben lerövidült a gyógyulási idő. Emellett fenti probiotikum az enterális infekciók megelőzésében is hatékonynak bizonyult. L. reuteri-vel szupplementált tápszer fogyasztása esetén a vizsgált csecsemőkben (4-10 hó) szignifikánsan alacsonyabbnak találták a láz és a gasztrointesztinális infekciók előfordulási gyakoriságát, mint a probiotikus kezelésben nem részesülőkben.

Az antibiotikum kezelés ideje alatt, valamint az azt követően egy héten át alkalmazott megfelelő probiotikum csökkenti az antibiotikum kezelés mellett kialakuló hasmenés (AAD) incidenciáját.(2) Egy metaanalízis szerint probiotikumok adásával 52%-kal csökkenthető az AAD gyakorisága. A L. reuterit felső légúti infekció miatt hospitalizált felnőttek körében alkalmazva szignifikáns mértékben csökkent az AAD előfordulása a placebo csoporttal szemben (7% vs. 50%). (3) A L. reuteri 20 napon át tabletta formában történő alkalmazása (108 CFU/nap) Helicobacter pylori infekció miatt eradikációs terápiában részesülő gyermekekben is hatásosnak bizonyult; és szignifikánsan csökkentette az eradikáció mellett fellépő mellékhatások (epigasztriális fájdalom, hasi distensio, székelési problémák) gyakoriságát a placebo csoporthoz képest.(4)

Egyik tanulmányban sem észleltek mellékhatást a L. reuteri alkalmazásával összefüggésben.

(1 )Eom T-H, Oh E-Y, Kim Y-H, Lee H-S, Yang PS, Kim D-U, Kim J-T, Lee B-C. The therapeutic effect of Lactobacillus reuteri in acute diarrhea in infants and toddlers. Korean J Ped 2005;48:986-989.

(2) Cimperman L, Bayless G, Best K, Diligente A, Mordarski B, Oster M, Smith M, Vatakis F, Wiese D, Steiber A, Katz J. A randomised, double-blind, placebo-controlled pilot study of Lactobacillus reuteri for the prevention of antibiotic-associated diarrhoea in hospitalised adults. J Clin Gastroenterol. 2011;45(9):785-9.

(3) Videlock EJ, Cremonini F. Meta-analysis: Probiotics in antibiotic-associated diarrhoea. Aliment Pharmacol Ther. 2012;35:1355-1369.

(4) Lionetti E, Miniello VL, Castellaneta SP, Magistà AM, De Canio A, Giovanni M, Ierardi E, Cavallo L, Francavilla R. Lactobacillus reuteri therapy to reduce side-effects during anti-Helicobacter pylori treatment in children: a randomised placebo controlled trial. Aliment Pharmocol Ther 2006;24:1461-1468.

Dr. Kovács Márta , gasztroenterológus, gyermekorvos
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés