hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Kutya és macska is megfertőződhet koronavírussal

A kutyákon észrevétlenül megy át a fertőzés, a macskák viszont megbetegedhetnek és egymásnak is átadhatják. Emberre egyik fajról sem jut át a kórokozó, írja a 24.

Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának vezető kutatója a lapnak elmondta: a pandémia során bebizonyosodott, hogy a SARS-CoV-2 több állatfajt is érint, legyen szó vadról vagy háziasítottról. A jó hír, hogy a klasszikus értelemben vett haszonállatokat a baromfitól a kérődzőkön át a lóig, sertésig nem támadja meg a vírus. Nem betegszenek meg, nem terjesztik.

„Ragadozóinkkal” azonban már más a helyzet. A kutyát és a macskát az új koronavírus megfertőzheti, de ránk nézve ez nem jelent kockázatot. A macskák megbetegedhetnek, illetve egymásnak is átadhatják a kórokozót, de fontos: egyetlen esetet sem ismerünk, hogy embert visszafertőztek volna. Kutyákban jelen ismereteink szerint a Covid lefolyása észrevétlen, és ők egymást sem fertőzik meg – foglalja össze Kemenesi Gábor.

Az állatoknak szánt vakcina egyelőre ipari célokat szolgál, de idővel feltehetően eljut az „állatpatikákba” is. Ha ez megtörténik, a szakember szerint a körülöttünk élő állatok közül legfeljebb a macskákat lenne érdemes beoltatni vagy az állatkerti főemlősöket, nagymacskákat.

Ma már tudjuk, hogy a menyétfélék extrém módon érzékenyek a SARS-CoV-2-re, több különböző mutációt is kimutattak bennük, egyszóval az ember közelében komoly járványügyi fenyegetést jelentenek.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink