2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kutatókat díjaztak az egyetemen

A szív megbetegedéseivel foglalkoznak a Huzella és a Jendrassik emlékéremmel kitüntetett kutatók, közli a semmelweis.hu.

Dr. Maurovich-Horvat Pál, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika docense kapta idén a Jendrassik Ernő emlékérem és jutalomdíjat, dr. Ferdinandy Péter egyetemi tanár, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója pedig Huzella Tivadar emlékérem és jutalomdíjat vehetett át. A díjazottakat dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes méltatta.

Az 51. alkalommal átadott Jendrassik Ernő-díjjal a klinikai orvostudomány kiváló művelőit ismerik el – mondta Bagdy György, aki összefoglalta Maurovich-Horvat Pál tudományos munkásságát, kitérve a többi között arra, hogy a díjazott ösztöndíjasként, majd vendégkutatóként több évet töltött a bostoni Harvard Egyetemen, ahol másoddiplomát is szerzett, 2010 óta pedig a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán tevékenykedik. A világirodalomban elsőként írta le az ún. „napkin-ring” jelet, amely igen nagy pontossággal utal a nagy kockázatú koszorúér-plakk jelenlétére – szólt Bagdy György.

Az idén 25. alkalommal adományozott Huzella Tivadar-díjjal az egyetem az elméleti orvostudomány, illetve az elméleti orvosbiológia kiváló művelőjét jutalmazza – ismertette Bagdy György, majd bemutatta Ferdinandy Péter tudományos munkásságát. Ferdinandy Péter az iszkémiás szívbetegség kialakulásának mechanizmusával és kardioprotektív terápiák fejlesztésével foglalkozik diákkörös kora óta, orvosi diplomájának megszerzését követően önállóan alapított kutatócsoportot. Az adott tudományterületre legnagyobb hatást gyakorolt publikációkat alapul vevő ún. „highly cited” listára 2014-ben és 2017-ben is felkerült, idén a magyar affiliációt jegyző kutatók körében egyedül. Kutatási területén elsők között alkalmazta az ún. omikai technolológiákat, melyek használatával elfogulatlanul lehet molekuláris célpontokat keresni a gyógyszerfejlesztéshez.

Bővebben a Semmelweis Egyetem honlapján.

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink