hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Különleges beavatkozást hajtottak végre a pécsi ortopédiai klinikán

Egy gerincferdüléssel küzdő, kilencéves kislányt műtöttek meg kedden egy forradalmian új eljárással a Pécsi Tudományegyetem ortopédiai  klinikáján – írja  a bama.hu.

– Most mind a beavatkozás, mind a felhasznált implantátum különleges volt – mondta  a lapnak dr. Than Péter tanszékvezető. – A gerincferdülés általában serdülőkorban szokott jelentkezni – ez a kislány viszont csak kilenc éves, vagyis azok a hagyományos gyógymódok, amelyek egy tizenöt évesnél működnek, nála szóba sem jöhetnek, hiszen még növésben van.

Az operáció során (amelyet az Országos Egészségpénztár finanszírozott, és 4-5 millió forintba került) egy különleges implantátumot tettek a kislány gerince mellé. Tizenöt, tizenhat éves koráig, tehát amíg a növekedése tart, negyed-félévente kontrollra kell járnia, s újabb operációkra is szükség lesz, hiszen a teleszkópos szerkezetet folyamatosan a magasságához kell állítani. Ez az implantátum egyetlen hátránya, viszont ezzel  a kislány – akinek már légzési, keringési problémái is voltak a deformitás miatt – teljes értékű életet élhet, olvasható a bama.hu-n.

(forrás: BAMA)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés