hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Külön utat nyitott a magyar orvosoknak a román kormány

Elfogadta a bukaresti kormány kedden azt a kormányhatározatot, amely egy új kart hoz létre a magyar és angol tannyelvű szakok számára a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) - jelentette be Catalin Baba román oktatási miniszter, írja az MTI .

A bukaresti kormány néhány módosítással azt a március 13-án közvitára bocsátott kormányhatározat-tervezetet fogadta el, amely szerint a MOGYE meglévő három kara mellett egy negyedik alakul, amely az intézményben zajló magyar nyelvű orvos-, gyógyszerész- és nővérképzést, az angol nyelvű orvosképzést, valamint a román és magyar nyelvű bábaképzést foglalja magában. A karon 325 magyar és 50 angolt tannyelvű helyet hirdetnek, a bábaképző 25 helyén pedig közel fele-fele arányban osztoznak a románul és magyarul tanuló hallgatók. Catalin Baba szerint a kabinet német nyelvű orvosképzést is indítana a MOGYE-n, ez azonban távlati terv, tette hozzá.  

Markó Béla miniszterelnök-helyettes, a Romániai Demokrata Szövetség (RMDSZ) korábbi elnöke az MTI-nek elmondta: hosszú viták eredménye, hogy az anyanyelvű oktatás és utánpótlás-képzés számára sikerült megfelelő feltételeket biztosítani a MOGYE-n. "Mégiscsak a józan ész győzött és nem azok, akik minden módon feszültséget akartak kelteni románok és magyarok között és akiknek részben sikerült is elrontani a közhangulatot" - mondta a Markó. Hozzátette, a karnak költségvetési önállósága lesz, és a magyar oktatói közösség maga gondoskodhat az utánpótlás kineveléséről. Korábban az RMDSZ a kormányból való kilépését helyezte kilátásba arra az esetre, ha a koalíció nem tud érvényt szerezni a tavaly elfogadott új oktatási törvénynek a MOGYE-n, és az egyetem büntetlenül elszabotálhatja a magyar orvosképzés szervezeti önállósulását.

Király András, a román kormány kisebbségi oktatásért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta: a közvitára bocsátott eredeti tervezethez képest a kormányhatározatba bekerült az, hogy az egyetemnek azonnal neki kell látnia az új kar megszervezéséhez. A határozat határidőket is megállapít, amelyek lehetővé teszik, hogy az egyetem és az új kar vezetőségnek megválasztása után ősszel már különálló kar keretében folytatódjék a magyar orvos és gyógyszerészképzés a MOGYE-n - mondta az államtitkár. Hozzátette: az oktatási tárca érvénytelennek tekinti a MOGYE-n februárban szervezett belső választásokat. A választási folyamatot akkor a magyar oktatók bojkottálták.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Victor Ponta bejelentette, hogy a szociálliberális pártszövetség bizalmatlansági indítványt terjeszt be az Ungureanu-kabinet ellen, amiért a kormány nem tudott ellenállni az RMDSZ "zsarolásának" és etnikai szegregációt vezet be a MOGYE-n.

Leonard Azamfirei, az egyetem ügyvezetői jogkörökkel felruházott rektora kijelentette: elismeri, hogy a kormányhatározatot a MOGYE vezetésének is tudomásul kell vennie, alkalmaznia kell. "Kérdésem csupán az, hogy ki alkalmazza a jogszabályt? Mert az alkalmazáshoz az egyetem működő vezető struktúrái szükségesek. Amíg a minisztérium nem ismeri el a vezető testületeinket, adminisztratív légüres térben vagyunk" - idézte Leonard Azamfireit az Agerpres hírügynökség. Az ideiglenes rektor elmondta, április 2-ra összehívja az egyetem szenátusát és a testület döntéseket hoz majd a kormányhatározattal kapcsolatban.

Közben az orvosi egyetem román diákjait tömörítő diákliga bejelentette, a Közigazgatási Bíróságon kéri a kormányhatározat hatálytalanítását.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink