hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Ízelítő

Külföldiek árasztják el a magyar orvosképzést

A gazdasági válság ellenére már az év első öt hónapjában tömegesen jelentkeztek külföldi hallgatók a Semmelweis Egyetem orvosképzésére – számolt be a legfrissebb tapasztalatokról az intézmény rektora. Tulassay Tivadar hozzátette: a képzés nem olcsó, de az unióban korlátozás nélkül praktizálhatnak vele az itt végzett orvosok.

A Semmelweis Egyetem már 25 éve oktat német, 20 éve pedig angol nyelven – mondta az InfoRádiónak a felsőoktatási intézmény rektora, aki hangsúlyozta: az egyetem diplomájának értéke világszínvonalú, azt minden országban elfogadják.

Az év első öt hónapjában sok külföldi hallgató jelentkezett az egyetem orvosképzésére, a gazdasági válság ellenére is. Tulassay Tivadar szerint ennek egyik oka az, hogy az unióban hiány van orvosokból, ezért azokban az országokban, ahol a kiváló felkészültségű hallgatók nem jutnak be a helyi állami képzésbe, szívesen jelentkeznek a Semmelweis Egyetem magas színvonalú képzéseire.

A képzés nem olcsóbb, mint egy nyugat-európai egyetemen – évi 11 ezer eurót (több mint hárommillió forintot) kell rászánnia a külföldről érkező diáknak – mondta a rektor.

A német hallgatók általában banki hitelt vesznek fel vagy a szüleik fizetik ki az oktatásukat, mivel Németországban az egyetemeken általában államilag finanszírozott képzés zajlik.

Tulassay Tivadar elmondta: az oktatási tárca 250 millió forintot zárolt az egyetemet érintően, így a magyar hallgatók oktatását is többnyire az idegennyelvű képzésből befolyó devizából finanszírozzák. Ezzel a képzési formával egy állami keretek között zajló magánvállalkozást folytatunk – tette hozzá a rektor.

InfoRádió

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés