hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Külföldi donorban bízhat

Magyarországról az elsők között kerülhet fel az Eurotransplant nemzetközi szervcsereszervezet várólistájára egy hároméves, műszívvel életben tartott kislány januárban, ha addig nem sikerül neki hazánkban donort találni.

Veleszületett fejlődési rendellenesség okozza a hároméves kislány betegségét – tájékoztat a Magyar Nemzet. Megműtötték, de ezzel nem sikerült stabilizálni az állapotát. Keringése összeomlott, újra kellett éleszteni. Ezután döntöttek orvosai a műszívkezelés mellett.

Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója elmondta, a gyermekeknél még inkább felvetődik a nemzetközi együttműködés igénye, ők lesznek az egyik legnagyobb haszonélvezői a csatlakozásnak. Szerencsére kevés a gyermekhalál, ezért alig van donor. Igaz, a várólistán is csak néhány név szerepel, így az egyezésre is kisebb az esély. Ofner Péter hangsúlyozta: elképzelhető, hogy kevesebb műszívkezelésre lesz szükség, ha csatlakozunk az Eurotransplanthoz, de a beavatkozás létjogosultsága nem kérdőjeleződik meg, bizonyos betegek életben tartására ugyanis ez az utolsó esély.

Mint a Semmelweis Egyetem honlapja emlékeztet: negyven-ötven magyar beteg kerülhet fel jövő év elején az Eurotransplanthoz tartozó országok közös várólistájára; köztük lehetnek olyanok, akik napokon belül új szervhez jutnak. Az 1 éves átmeneti idő letelte után mind az ezer szervátültetésre szoruló beteg a nemzetközi várólistán lesz – hangzott el az idén a transzplantációról szóló XX. Semmelweis Szimpózium szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Magyarország a Semmelweis Egyetem legrangosabb tudományos eseménye előtt egy nappal írta alá a nemzetközi szervcsere-szervezettel kötött előzetes együttműködési megállapodást.

„Magyarország jelentős lépéseket tett a szervtranszplantáció területén az elmúlt évtizedekben, azonban sok feladat áll még előttünk, amelyeket meg kell oldani ahhoz, hogy tovább tudjuk javítani az eredményeinket” – mondta prof. dr. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora, a Semmelweis Szimpózium szünetében tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve: részben ezért választották az egyetem legrangosabb tudományos eseményének idei témájául a szervtranszplantációt.

A két napos rendezvényre a világ számos országából érkeztek nemzetközi szinten elismert szakemberek, kutatók.

A hazai szervátültetések kétharmadát végző Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója, prof. dr. Langer Róbert azt emelte ki: a csatlakozás azoknak a vesebetegeknek is lehetőséget nyújt, akik 15-16 éve várnak szerve, mert érzékenyítettek és nincs az évi 150 hazai donorból számukra megfelelő. Az évi 2000 donorból, amely az Eurotransplant területén lesz elérhető, tízszer nagyobb valószínűséggel fognak szervet kapni ezek a betegek. Dr. Langer Róbert megjegyezte, a tagok közötti egyensúly elve, vagyis, hogy minden ország ugyanannyi szervet kapjon, mint amennyit ad, különösen fontos az Eurotransplanton belül.

(forrás: Magyar Nemzet, Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés